Paris dansar och ler – ännu mer

Paris dansar och ler – ännu mer 150 150 Tomas Lindbom

Paris borgmästare Bertrand Delanouë är känd för att driva på utvecklingen mot ett grönare och mänskligare Paris. Fortfarande är staden ett helvete med sina bilar som smutsar ner, för oväsen och blockerar framkomligheten men mycket håller på att hända. Cyklisterna har sedan länge fått mer plats i stan men nu ger sig Delanouë också på bilarnas närmast totalitära anspråk på kajerna utefter floden Seine. Hittills har fotgängarna och flanörerna fått maka på sig för bilisterna och den som vill promenera utefter kajerna får räkna med ljudligt sällskap från bilar i 70-80 km:s hastighet alldeles inpå sig. Men nu ska det bli ändring på det, vill borgmästaren som på tisdag inför kommunstyrelsen i Paris lägger ett nytt radikalt förslag kring stadens utseende. (Se text och bilder i www.liberation.fr)

Kajerna på båda sidor av Seine kommer att stängas av för biltrafik på flera ställen. Mellan Musée d´Orsay och Almabron på vänstra stranden blir det promenadväg. Där byggs, om stadens styrelse följer borgmästarens förslag, en stor trappa ner mot floden och på sommarkvällarna kommer det att visas film då en stor skärm kommer att byggas på en ponton ute i floden. Här öppnas också kaféer och rikligt med sittplatser.

Vid Invalides byggs flera små konstgjorda öar upp, tänkta för fritidssysselsättningar och vid Hôtel de ville byggs ett flytande kafé ute på floden. Här kommer också att ligga en blomstermarknad och en botanisk trädgård. På vissa sträckor utefter Seine kommer hinder i vägen att försvåra för bilarna att köra över en viss hastighet.

Förslaget är inte okontroversiellt. Högern i Paris ställer sig tveksam. Dess ledamöter i stadsstyrelserna vill i allmänhet gå långsammare fram och värnar mer om bilisterna. Det finns också starka lobbygrupper inom transportvärlden som oroas över att stan blir viktigare för fotgängarna än för lastbilsförare, taxi och vanliga medborgare som anser det vara en rättighet att kunna ta bilen inom stan till och från arbetet och till och från krogen på kvällen.

Bertrand Delanouë driver sin linje hårt. Han har också fått stöd av majoriteten parisare. En stor del av den parisiska medelklassen, de så kallade ´bobo´eller bourgeois bohème, stöder honom och socialisterna eller de gröna. Det är människor som anammat en modernare livsföring där ekologiskt tänkande ingår. De gillar ett grönt Paris och kommer säkert att med röstsedeln vid nästa val tacka Delanouë och vänstern för den här  typen av reformer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.