Regeringen i bekymmer

Regeringen i bekymmer 150 150 Tomas Lindbom

Den franska regeringen har bekymmer under de sista skälvande veckorna före sommaruppehållet och välbehövlig semester för både ministrar och opposition. Det har stormat i ett par veckor kring tidigare budgetministern Eric Woerth och igår avgick två ministrar för utnyttjande av statliga medel för privat konsumtion.

I flera veckor har Eric Woerths trovärdighet ifrågasatts. Det är han som ska leda pensionsreformen i mål i ett politiskt läge där majoriteten fransmän är emot förslaget och både fack och opposition agerar för att på alla sätt stoppa lagförslaget. Tidigare var Woerth budgetminister och under den tiden visar det sig att hans fru, i sin roll som ekonomisk rådgivare, varit kopplad till de tvivelaktiga skatteplaneringsaffärer som en av landets rikaste, Liliane Bettencourt, genomfört för att minska sin skatt. Det är inte alls uppenbart att någon av makarna Woerth gjort något brottsligt men Eric Woerths indirekta koppling till Liliane Bettencourts skatteffärer räcker för att göra honom ifrågasatt som minister. Pensionsreformen är redan utan denna affär svår att få igenom i parlamentet. Allt var upplagt för att det skulle bli ännu svårare.

De två ministrar som avgick igår kan ses som ett försök av Nicolas Sarkozy att få medias uppmärksamhet på andra affärer som i sig är graverande men ändå rör personer med mindre framträdande positioner i regeringen. Eller också är dessa avgångar ännu ett exempel på presidentens och hans regerings problem för närvarande. Pierre Moscovici, en av de ledande socialisterna i parlamentet, hävdar i morse i flera intervjuer i fransk radio att regeringen står på randen till sammanbrott och att det vore rimligt att parlamentet fick ta ställning i en förtroendeomröstning.

Förmodligen räddas regeringen nu av gongongen som slår i samband med nationaldagen den 14 juli. Därefter sänker sig en matt sommarstiltje över Paris och både politiker och journalister ägnar sig mer åt att löga sig vid stränderna vid Medelhavet eller glida omkring i lyxiga yachter med paraplydrinkar i händerna. Först mot slutet av augusti kommer de tillbaka och i höst ska pensionsfrågan äntligen avgöras. Då lär Woerthaffären och ministeravgångarna vara dunkla minnen som likt ånga stigit skyn och glidit bort i fjärran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.