Ät på bistroer i Montmartre

Ät på bistroer i Montmartre 150 150 Tomas Lindbom

Det Montmartre som jag älskar är framförallt gatorna som ligger som en krans nedanför  kullen med Sacré Coeur. Inte minst för matens skull. Medan turisterna betalar dyrt för all dålig krogmat runt Place du Tertre, eller målartorget som vi brukar säga på svenska, så finns det faktiskt bord på en rad riktigt bra små bistroer vid tunnelbanestationen Abbesses, på linje 12 mot Porte de la Chapelle. Jag åt på en sådan liten läcker krog igår kväll.

En bistro är den lilla krogen som ett hål i väggen. Den typiska bistron har enkla bord, trästolar och en öppen bardisk som på ett café. Många bistroer har samtidigt servering av bara drycker för den som vill slinka in på ett glas på kvällen och ställa sig i baren. En bistro är till skillnad från restaurangen mindre formell. Ingen hovmästare, inga vita dukar, inga ambitioner att få stjärnor i Guide Michelin. Däremot kan maten vara riktigt bra, inte sällan med specialiteter från en viss region i Frankrike.

Jag åt middag igår kväll på den lilla bistron Le Miroir på 94, Rue des Abbesses. Den ligger nära metrostationen Abbesses mitt i detta myllrande kvarter dit parisarna söker sig minst lika mycket som turisterna – de turister som kan motstå turistfällorna uppe på kullen. Gå på smågatorna och besök butikerna som säljer allt möjligt roligt. Som Designtorget i Stockholm  men uppdelat i många små affärer med många olika, roliga koncept. Gå sedan gärna till Le Miroir för en middag. Den som kommer vid 20-tiden bör få bord. Senare på kvällen är det fullt. Det säkraste är att boka bord i förväg.

Maten på Le Miroir är klassisk fransk men med en modern touche. Jag åt en läcker förrätt av små färska grönsaker, en kalvbräss med färska primörer och en närmast syrlig efterrätt baserad på färska jordgubbar. Alternativ den här kvällen var till exempel kaninpaté till förrätt, fisktartar till varmrätt och panna cotta till efterrätt. Menyerna finns på en griffeltavla som på många ställen i Paris. Ingen kväll är den andra lik. Maträtterna byts ut från kväll till kväll beroende på råvarorna. Denna lilla bistro arbetar alltså med fina råvaror och är trogna många av de klassiska franska rätterna.

Vinlistan är lång. Vi drack ett utmärkt vin från Roussillon  för 30 € flaskan. Det passade utmärkt till kalven. Det går också att få dyra Bordeauxviner för 70-80 €.

Serveringen är ung, lättsam i tonen som på de allra flesta bistroerna här i Montmartre. Men också kunnig. När den unga servitrisen rekommenderade viner fanns det ingen tvekan i rösten. Vi fick verkligen äkta konsumentupplysning i ämnet.

Det är inte helt billigt att äta i Montmartre. Det finns motsvarande ställen med lägre priser i mindre berömda kvarter i Paris. Men trerätter med så utmärkta råvaror och tillagning som på Le Miroir kan inte vara helt gratis. Menyn gick på 35 € per person och vinet som sagt på 30 € per flaska. Motsvarande kvalitet i Stockholm eller Göteborg hade definitivt grävt djupare hål i våra fickor.

2 comments
 • Desirèe

  Hej, jag blir lycklig och varm av att följa din text om
  livet i i Paris. Jag vill också ha ett boende där så att jag kan besöka alla kvarter, alla museer i ett utrymme av obegränsad tid som jag har nu. Hur gör jag när jag inte är miljonär. Har du några råd att ge?
  Vänlig hälsninbgar från
  Desirèe Folkesdotter
  konstvetare

Leave a Reply

Your email address will not be published.