Montebourg kan ge Aubry segern i primärvalet

Montebourg kan ge Aubry segern i primärvalet 150 150 Tomas Lindbom

Det blev som väntat Francois Hollande som tog hem segern i den första valomgången av det franska socialistiska primärvalet på söndagen. Han fick 39 procent av rösterna följd av Martine Aubry med 31 procent. De båda går vidare till en andra valomgång. Den tredje mannen, Arnaud Montebourg, med 17 procent, är den stora överraskningen och kan avgöra hela valet som avgörs  nu på söndag.

De franska socialisterna jublar över valdeltagandet. Närmare 2.5 miljoner fransmän som förklarat sig stödja vänsterns värderingar och betalat 1 euro har gått och röstat. Det är en bra siffra i ett primärval och kastar också en skugga över Nicolas Sarkozy som pressas av pinsamma affärer och som senare i höst hotas av sänkt kreditbetyg av de amerikanska kreditinstituten. Ett primärval ger inte samma siffror som ett regelrätt val men denna manifestation av vänstern visar att missnöjet med den förda politiken är stort och det är lyckligtvis inte bara den extrema högern som vinner på Sarkozys tillkortakommanden.

Missnöjet med den rådande ekonomiska situationen i Frankrike är en rimlig förklaring till att den radikalaste av de sex kandidaterna i primärvalet, Arnaud Montebourg, fick ett så överraskande stort stöd. Han var den enda som förde en systemkritik som globaliseringskritiker med förslag om ett starkare nationellt politiskt grepp över bankerna. Förbud mot bankspekulation har varit ett av hans krav. Under den månad som den interna socialistiska valrörelsen har förts har de franska vänsterväljarna sett hur politiken i länderna i södra Europa varit maktlös mot marknaden. Montebourg har därför av ganska naturliga skäl lockat fler än annars att stödja en alternativ och mer ortodox socialistisk hållning i ekonomiska frågor.

Övriga kandidater har talat mer om statsskulden som ett hot mot landet. Francois Hollande har varit särskilt tydlig på den punkten och kan ha förlorat ett par procent i slutet av valkampanjen på sin mer mittenorienterade hållning. Martine Aubry, som försökt balansera sparande med försiktigt tillväxtstimulerande åtgärder, har knappat in lite Hollandes försprång i opinionsmätningarna veckorna före valet.

Det blir en dramatisk andra valomgång. Det skiljer bara 8 procent mellan Hollande och Aubry. Arnaud Montebourg uppträder ikväll i en av tevekanalernas nyhetsprogram och förväntas tala om hur han tycker att hans väljare ska förhålla sig i valet mellan de två kvarvarande kandidaterna. Alla tror att han rekommenderar dem att rösta på Aubry. Det är rimligt att tro att också Ségolène Royals väljare (7 procent) i större utsträckning röstar på borgmästaren från Lille och den kvinna som i fransk politik alltid förknippas med reformen med 35-timmarsvecka. Manuel Valls som fick 5 procent i första valomgången har redan rekommenderat sina väljare att rösta på Hollande.

Enkel matematik säger då att Martine Aubry står som slutlig segrare. Så enkelt är det förstås inte. Vi vet inget om valdeltagandet på söndag. Är många trötta att gå och rösta en andra gång på en vecka? Går det att mobilisera de väljare som röstat på kandidater som är nu är utslagna? Förhåller sig Montebourgs väljare iskalla mot både Aubry och Hollande som för dem kan uppfattas som alltför pragmatiska i förhållandet till marknaden och till den nuvarande högerregeringens politik?

För en vecka sedan föreföll Francois Hollandes försprång betryggande trots att det fanns anledning att varna för Martine Aubry i en andra valomgång. Arnaud Montebourgs framångar i gårdagens första valomgång gör  Aubry till en mycket farlig – alltför farlig – utmanare till Hollande på söndag. Nu följer en vecka av politiskt rävspel, spekulationer i media och en nervös väntan på väljarnas dom.

En personlig reflektion: Jag tvivlar på Francois Hollandes förmåga att bli vinnare. Han är blek, han är för försiktig. Hela valkampanjen har präglats av denna försiktighet; att aldrig säga fel och smyga sig i mål som nummer ett. Jag tror det straffar sig. Dessutom har han lagt sig i en position som kan betraktas som närmare mitten och högern än Aubry. Vänstersympatisörerna i allmänhet bör ändå ha en reflex att markera avstånd till nationens president som de starkt ogillar. Martine Aubry är kraftfull och rak. Hon kan också samla vänstern och inte minst partiets vänsterflygel med större trovärdighet än Hollande.

Jag sticker ut hakan redan nu på måndag morgon och håller en euro på att Martine Aubry blir socialisternas presidentkandidat 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.