Sarkozy blir högerns kandidat i valet

Sarkozy blir högerns kandidat i valet 150 150 Tomas Lindbom

Alla visste det men nu råder det inte längre några tvivel om saken; Nicolas Sarkozy ger sig ut i valrörelsen 2012 genom att låta sig intervjua i dagens nummer av veckotidningen Le Figaro Magazine. Han presenterar sina tankar för inrikespolitiken i en lång intervju. Han placerar sig stadigt till höger och argumenterar för de traditionella värdena i samhället. Han möter ett folk där alltfler lever fattigt och där missnöjet med hans gångna fem år är stort.

NIcolas Sarkozy har gjort den rimliga analysen att valet kommer att avgöras i en andra valomgång mellan honom och Francois Hollande. Sarkozy behöver fånga in så många som möjligt av Nationella frontens väljare. Därför öppnar han för folkomröstning både kring bidrag för arbetslösa och i invandrarfrågan. Han är inte särskilt specifik kring frågeställningarna i sådana folkomröstningar. Tvärtom verkar inte frågan ställas om en förkortning av längden på bidragen för de arbetslösa. Han vill istället effektivisera de statliga pengar som går till fortbildning av arbetslösa. Däremot säger han väldigt tydligt att den som blivit arbetslös måste gå en fortbildning för att fortsätta att uppbära bidrag och tvingas ta första erbjudna jobb inom sin yrkesbransch. Det är en ytterligare skärpning mot dagens regler. Förslag om folkomröstningar om bidrag och om invandring är  i alla händelser sådant som väcker förhoppningar inom extremhögern om en ny och hårdare politik.

Sarkozy talar till katolikerna i sin väljarbas när han avvisar tanken på samkönade äktenskap och adoptioner för homosexuella liksom förslag om rätt till dödshjälp. Hans hållning i dessa frågor kan samtidigt stöta bort högerväljare i de stora städerna som i likhet med till exempel moderata storstadsväljare i Sverige knappast lockas av ett parti som är värdekonservativt i dessa frågor.

Den sittande presidenten för klassiskt borgerliga resonemang kring frågan om frihet och ansvar. Ingen frihet utan ansvar gäller både på ett individuellt och ett samhälleligt plan, säger han. Han upprepar tankar från förra valrörelsen om arbetets viktiga roll och att arbete ska löna sig. ”Arbeta mer för att tjäna mer pengar”, var hans paroll 2007. Han vill få väljarna att tro att han kan lyckas bättre med den parollen för kommande fem år.

Nicolas Sarkozy är påfallande vag i frågor om arbete och ekonomi. Han bär på en egen historia med det franska folket som han inte kan smita undan. Han kan skylla på yttre omständigheter men han har ett ansvar för att köpkraften minskat och arbetslösheten ligger kvar på en hög nivå. Han kan inte heller smita undan att statsskulden är rekordhög och att den hindrar reformer som skulle underlätta för stora väljargrupper att få ett drägligare liv. Gatorna och tunnelbanorna i Paris är fyllda av marginaliserade, utblottade människor. Häromdagen visade en tevekanal hur människor bor i bilar, utslängda från sina lägenheter när de inte längre kan betala hyran. Temperaturen kryper denna vecka ner mot 10 minusgrader på natten och där ligger kvinnor och män i iskalla bilar och försöker sova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.