Inrikesministern fasar för invandrares rösträtt

Inrikesministern fasar för invandrares rösträtt 150 150 Tomas Lindbom

Frankrikes inrikesminister Claude Guéant är en pålitlig man av invandrarfientliga åsikter. Han vill inte införa rösträtt för invandrare i lokala val och hans skäl är avslöjande.

I en intervju i dag i Le Monde konstaterar han att han motsätter sig socialisternas förslag om rösträtt för invandrare i lokala val. Det är en fråga som skiljer vänster från höger i valrörelsen. Guéants motivering är att Frankrike då riskerar att i vissa kommuner få en majoritet av invandrade lokalpolitiker. Dessa skulle välja att rösta igenom förordningar om att tillåta halalkött i skolbespisningarna och införa förbud för flickor och pojkar att bada tillsammans i de kommunala badhusen.

Claude Guéant ser  rösträtt för invandrare som ett steg mot kommunitarism – ett ord som får alla rättrogna franska republikaner att rysa. Frågan är förstås om han gör en riktig tolkning av ordet. Skulle halalkött i en bespisning vara mer kommunitaristiskt än kött från traditionellt europeiska slaktmetoder för  icke-muslimska barn. Och vad ska man säga om att servera det traditionella köttet i en skola där majoriteten är muslimer?

Naturligtvis bygger Claude Guéants resonemang på  diskriminerande värderingar. Han har också i andra sammanhang hävdat att vissa kulturer står högre än andra. Hans nya utspel är ett konkret exempel på vad han menar med det.

Nicolas Sarkozy värderar Claude Guéant mycket högt. Han var tidigare särskild rådgivare åt presidenten i Elyséepalatset. Sedan ett år tillbaka är han inrikesminister och ansvarar för polisen. Det är han som styr över alla de aktioner som riktas mot att utvisa romer och de papperslösa.  Hans politik och uttalanden spelar en viktig roll i presidentkandidaten Nicolas Sarkozys intensiva kampanj för att vinna över så många som möjligt av Nationella frontens väljare till den första valomgången den 22 april. En hänsynslös politik som försvårar livet för många fransmän med muslimsk tro och tradition.

Leave a Reply

Your email address will not be published.