Sarkozy backar igen i mätningarna

Sarkozy backar igen i mätningarna 150 150 Tomas Lindbom

Jag lämnar i dag ett Frankrike som nu går in i det mest intensiva skedet i valrörelsen. Men för presidenten Nicolas Sarkozy ser det på nytt mörkt ut. Hollande leder i senaste mätningen med 29 procent mot 25,5.

Den senaste veckan präglas av Francois Hollandes utspel att beskatta inkomster över 1 miljon euro per år med en marginalskatt på 75 procent. Detta är ett förslag som han – vid en valseger –  måste justera utan att erkänna att han övergivit det. Utspelet har ändå givit Hollande en skjuts framåt igen. Taktiskt verkar det ha givit resultat. Franska folket är i allmänhet misstänksamt mot eliten och då även alla ekonomiska analytiker i teve som dömer ut förslaget som antingen konfiskatoriskt eller för att det motverkar sina syften.

Sarkozy har det återigen tungt i opinionen efter några veckors uppgång. Han får ingen fart på kampanjen trots att han är erkänt duktig på att med sin personlighet skapa bra valmöten. Uppenbart är franska folkets flertal hjärtligt trötta på fem år med Sarkozy.

De nya sifforna pekar på en stor seger för den socialistiska kandidaten. Nu börjar de flesta bedömare tro på seger för Hollande. Men, men… Det är långt kvar och vi har ännu inte sett alla skandaler. Häromdagen utsattes Sarkozy för upplopp mot honom vid ett valmöte. Han anklagade omedelbart socialisterna för att ha iscensatt detta. Ett upplopp mot honom kan likaväl vara iscensatt av Sarkozys kampanjmakare för att kunna skylla på socialisterna. Vi får räkna med allt smutsigare metoder. Nu är högerregeringen och UMP så pressad och folket runt Sarkozy så oroade över att förlora sina maktprivilegier att allt kan hända. Valrörelsen kan bli riktigt obehaglig när den sittande presidenten ska försöka med alla medel att vända ett närmast förutbestämt nederlag till seger.

Leave a Reply

Your email address will not be published.