”Vi är enkla människor”, säger Carla Bruni

”Vi är enkla människor”, säger Carla Bruni 150 150 Tomas Lindbom

Nicolas Sarkozy har problem med sin image. Minnena stannar kvar från hans firande av segern i förra presidentvalet, omgiven av Frankrikes rikaste företagsledare på restaurang Fouquet´s på Champs Elysées valkvällen och hans semester veckan efter på en lyxyacht. Nu anstränger sig hans kampanjstab inklusive hustrun Carla Bruni för att tvätta bort denna nesliga bild. Nu gäller det att framstå som folklig igen, precis som månaderna före valet 2007.

I dag framträder inrikesministern Claude Guéant, som annars mest ägnar sig åt att gläfsa ikapp med extremhögern mot Frankrikes invandrare, till presidentens försvar även i fråga om den senares livsstil. Han arbetar tjugofyra timmar om dygnet, berättar Guéant i en radiointervju. Han ägnar sig möjligen ibland åt lite läsning, ser en och annan film och det händer att han äter middag med vänner.

Sarkozy själv ångrar sin fest på Fouquet´s och semestern på lyxyachten. Det meddelade han i den stora tretimmarssändningen med honom i den statliga tevekanalen France 2 i tisdags kväll. Det är säkert sant. Det var i början av sin mandatperiod som han fick beteckningen ”President Bling-bling”. Det var då han visserligen fyllde sin regering med flera ministrar med bakgrund i vänstern men samtidigt sökt visa franska folket vilken omnipotent person han var. Han sa du till alla och envar  – något som verkligen inte stämmer med bilden av en statschef i Frankrike –  samtidigt som han promenerade  med sin nya förälskelse Carla Bruni mitt i folkvimlet på Eurodisney utanför Paris. Han tillät sig också att älska pengar som en glad klassresenär som fått smak på juveler efter en påver uppväxt. En grabb på gott och ont men med en sjusärdeles arbetsförmåga. Han skulle ensam fixa fransmännens problem och göra Frankrike till ett gynnsamt land för alla som likson denne invandrare från Ungern ville arbeta hårt och göra rätt för sig.

Nu ska kampanjstaben och han själv tvätta bort bilden av  rik och lättjefull överklass. En bild som faktiskt är orättvis. Som det sagts och skrivits så många gånger. Nicolas Sarkozy är en enkel man med enkla vanor jämfört med de flesta toppolitiker i Frankrike som ofta ärvt både pengar och makt. I tisdagens teveprogram i France 2 debatterade presidenten bland annat med Laurent Fabius, tidigare socialistisk premiärminister, som verkligen är förmögen och också uppträder med överhetspersonens hela värdighet och självförtroende. I jämförelse med Fabius är Sarkozy enkel och folklig.

Sarkozys hustru Carla Bruni har däremot fört in pengar och status i hans liv. Hon är dotter till en stenrik italienare med slott i Toscana. Hon rör sig sedan barnsben naturligt i Europas främsta salonger. När hon i samband med programmet i tisdags uttalade orden: ”Vi är enkla människor” blir det återigen en bumerang mot presidentens försök att tona ner hans lockelse till lyxliv. Han må sitta med en coca cola till maten och avstå från de stora årgångsvinerna. Han må arbeta hårt och han må vara en man som klättrat upp i den parisiska hierarkin. Men medborgarna lär knappast kalibrera sina analysinstrument så precist. Han kommer att fortsätta att bedömas som en bling-bling-president. Oppositionen kommer inte att upphöra med att påminna om hans stora skattesänkningar för de rika och hans misslyckanden att göra livet drägligare för de stora väljargrupperna i samhället. Och vem blir övertygad om att Nicolas och Carla lever ett vardagsliv som alla andra…

I dag meddelar Nicolas Sarkozy att han kommer att lämna politiken om han förlorar presidentvalet. Det är känt att han sedan ett halvår tillbaka börjat putsa på sitt eftermäle där han ska framstå som mannen som gjorde allt rätt men inte fick chansen att fullfölja sitt uppdrag och där han vill bil hågkommen på samma sätt som bland andra Winston Churchill. Gerhard Schröder och Margaret Thatcher (!). Nu talar han öppet om vad han gör om han förlorar. Den hypereffektiva kampanjmakaren Nicolas Sarkozy har fått något defensivt över sig.  Det är som om han inte riktigt vill fullfölja valrörelsen. Som han enligt Le Monde lär ha sagt innan han gick in i tevestudion i tisdags: ”Det här är trots allt inte en begravning”.

3 comments
  • simon

    Mina tankar går till valet i sverige år 2006 där göran persson framstod som om hans tankar snarare låg på tiden som statsminister, på hans nybyggda hus och så vidare. Sarkozy måste hålla siig borta från sånt om han vill bli omvald, han får inte säga att han tänker sluta med politik om han inte blir omvald för då kan man ju undra om han verkligen brinner för politiken.
    Sedan undrar jag lite hur det låter i frankrike nu när carla bruni tycks ingå i sarkozys presidentvalskampanj. Var det inte hon som sa att hon aldrig skulle kunna rösta på högern?

  • Tomas Lindbom

    Hej SImon! Carla Bruni tillhör den högsta klassen i Frankrike och det är det avgörande. Jag tror få fransmän blir förvånade om representanter för eliten byter från vänster till höger eller vice versa. Vi minns Eric Besson som ledde Ségolène Royals valstab 2007 men lämnade den under valrörelsen och blev minister i Sarkozys regering någon månad senare. Idéerna är underordnade den sociala positionen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.