Därför vann Hollande

Därför vann Hollande 150 150 Tomas Lindbom

Francois Hollande vann franska presidentvalet med en mindre övervikt än många trott. De sista dagarna krympte försprånget men det var aldrig riktigt dramatiskt. Han fick 51.6 procent av rösterna i ett val där över två miljoner av 44 miljoner röstberättigade röstade blankt med en röstandel på drygt 80 procent. Hollande vann på sitt program och på det utbredda missnöjet med Nicolas Sarkozy.

Frankrike befinner sig i en besvärlig ekonomisk kris. Under de gångna fem åren har President Sarkozy genomfört vissa besparingar, bland annat en pensionsrefom som retade upp stora delar av franska folket men också en del hårda indragningar av personal i den offentliga sektorn. Det har inte hindrat att statsskulden har växt och att alla andra parametrar som är viktiga i den ekonomiska politiken har pekat neråt. Ökad arbetslöshet, minskad köpkraft och ökad utslagning av människor.

Missnöjet med Sarkozy grundas till en del på dessa impopulära reformer som till viss del varit nödvändiga. Sarkozy som person har provocerat väldigt många fransmän och det gällde även väljare som normalt röstar höger. Han har provocerat bilden av hur en fransk president ska uppträda. Han har varit provokativ, uppträtt oförskämt i vissa officiella sammanhang. Han har av folk upplevts som alltför tävlingsinriktad och hans omnipotenta ambitioner har inte uppskattats.

Francois Hollande är i många avseenden motsatsen till Sarkozy och han har också modellerats för att än mer framstå som en president som franska folket behöver i dessa kristider. Hans program är socialt inriktad. Som person söker han gemensamma lösningar och splittrar inte nationen som Sarkozy gjort oupphörligen under sin mandatperiod.

När ungdomar strömmade i tiotusentals till Place de la Bastille i natt var det för att uttycka en lättnad över att de fått en president som visar respekt för alla. ”Vi är här tillsammans oavsett hudfärg,” sa en ung kille. Sarkozy är inte rasist men för många har hans år vid makten släppt fram en ökad xenofobi och till viss del öppnat för ren rasism.

Hollande vänder sig särskilt mycket till de unga. Det är deras utanförskap som han vill råda bot på. Ungdomsarbetslösheten är ett av hans prioriterade områden för de fem år som nu väntar honom som landets president.

Den 15 maj sker officiellt överlämnandet av makten i Elyséepalatset, från Sarkozy till Hollande. Dagen efter lär vi få namnen på ministrarna i den nya regeringen. Kanske blir det Martine Aubry som utnämns till premiärminister men flera andra namn är också aktuella.

I juni sker val till nationalförsamlingen. Troligen kommer väljarna att bekräfta Hollandes seger genom att rösta fram en vänstermajoritet. Ingenting är emellertid säkert. Skulle högern vinna i detta val kommer Hollande i en svår situation. Han ska då försöka driva igenom sina lagförslag i ett parlament med högermajoritet. Det är en situation som han absolut vill förhindra och därför börjar nu omedelbart förberedelserna för en ny intensiv valrörelse.

Francois Hollande har denna vecka en kort smekmånad med franska folket. Men redan den 15 maj kommer allvaret. Stora utrikespolitiska avgöranden väntar och inrikespolitiskt måste han visa prov på kraft redan före junivalet. Den politiska våren fortsätter att vara intensiv i Frankrike.

9 comments
 • Simon

  Vad vet/tror du om framtidsutsikterna för V-ème république? Då både presidenten och nationalförsamlingen nu mer väljs var femte år, och presidenten allt mer väljs på ett politiskt program snarare än enbart på sin person blir ju den här ordningen som man har ohållbar i längden.

 • auto insurance

  Wonderful web site. Plenty of useful information here. I’m sending it to some friends ans also sharing in delicious. And naturally, thank you to your effort!

 • http://www.sneakerlace.com/

  Montesquieu, Montesquieu… N’est-ce pas ce grand homme qui disait : « Ã¢Â€ÂœSi je savois quelque chose utile à ma patrie, et qui fût préjudiciable à l’Europe,(…) je la regarderois comme un crime.”

 • http://www.ocequestrians.com/

  Clever, I really do enjoy these updates. They let me peer into the development corner of Dungeonmans and check out what’s going on behind the curtains and inside your head. I’m sure other players appreciate it as well.

 • http://www./

  Siedziałyśmy sobie z Moniką, jest środa a tu co? Wpis u Basi! :)I to maca, o której wspominałaś. I garść informacji które dla mnie (totalnego laika) są tak niezwykłe, że zawsze pochłaniam każde słowo jak najlepszy deser z gorzkiej czekolady :)Basiu ściskam ciepło :*

Leave a Reply

Your email address will not be published.