En paralyserad höger står offside i politiken

En paralyserad höger står offside i politiken 150 150 Tomas Lindbom

Den franska presidenten och hans regering står inför stora och svåra utmaningar.Normalt hade dessa frågor som rör nationalisering av stålindustrin, bråk med miljöaktivister som blockerar bygget av en ny flygplats i närheten av Nantes och inte minst en stark ökning av arbetslösheten i landet för det tredje kvartalet. Men högern är helt blockerad av en oförsonlig strid mellan de två kandidater, Jean-Francois Copé och Francois Fillon, som fick i stort sett lika många röster i partiledarvalet inom UMP för tio dagar sedan.

Regeringen kan sköta sina affärer i lugn och ro för tillfället. Men inom UMP råder det sannerligen ingen harmoni. Medlingsförsök har senast gjorts av förre presidenten Nicolas Sarkozy. Inte heller han lyckades. Igår träffade han Copé och Fillon och det föreföll som han fick dem till att ingå en kompromiss. Valet skulle möjligen göras om men först skulle alla medlemmarna i en omröstning bestämma om valet skulle göras om. Nu har även denna i ock för sig helt absurda lösning avvisats av Jean-Francois Copé. Den senare anser sig inte kunna acceptera denna ordning eftersom Fillon valt att skapa en egen parlamentsgrupp inom UMP. Denna parlamentsgrupp tänker Fillon upplösa om Copé lovar att genomföra omröstningen om ett nytt val i partiledarfrågan ska hållas och ett nytt val om medlemmarna i omröstningen säger att de vill ha detta nya val. Copé litar inte på att Fillon upplöser sin parlamentsgrupp om Copé går med på Fillons önskemål och eftersom Copé inte säger ja till de nya valen så vägrar Fillon att upplösa sin parlamentsgrupp. Ett klockrent moment 22.

Opinonssiffrorna för UMP sjunker dramatiskt. Den nybildade centergrupperingen UDI som leds av tidigare ministern Jean-Louis Borloo har fått cirka tiotusen nya medlemmar under de senaste dagarna. Copé och Fillon håller på att göra politisk harakiri båda två.

Fransk politik hamnar då och då i sådana här absurda situationer även om denna konflikt tillhör de mer udda och dramatiska. Det finns kommentatorer som tror att allt i sinom tid kommer att återgå till det gamla vanliga och att Fillon och Copé kanske om fem år sitter tillsammans vid makten och den ena är president efter Hollande. Inte omöjligt. Men det är också möjligt att UMP faktiskt spricker i två delar som den verkar göra just nu. Det öppnar stora möjligheter för två personer, Nicolas Sarkozy och Marine Le Pen.

Sarkozy kan bli den enda samlande personen för den del av högern som inte tillhör Nationella Fronten. Ingen annan än han kan i dagsläget ta över detta sargade parti. Om något år kan situationen ha förändrats men just nu är han den ende. Inget tyder på att han för närvarande vill det . Marine Le Pen skulle i ett presidentval med två eller tre kandidater på högerkanten, till exempel Borloo, Fillon och Copé, förmodligen få flest röster och då gå till en andra och avgörande valomgång mot en socialist, förmodligen Francois Hollande 2017.

Förtvivlade är de ledamöter av UMP:s parlamentsgrupp som inte tagit ställning mellan Copé och Filllon. De har ingen herre för närvarande och hamnar vid sidan om de kämpande två falangerna, copéisterna och fillonisterna. De lever i ett maktpolitiskt vacuum. Fortsätter denna blodiga strid mellan Copé och Fillon måste de till slut själva bilda en tredje falang, de oberoende UMP.

Leave a Reply

Your email address will not be published.