Ett arrondissemang för familjer

Ett arrondissemang för familjer 150 150 Tomas Lindbom

Paris består av 20 arrondissemang Det största till invånarantalet är de 15:e. Där bor närmare en kvarts miljon människor och det kryllar av familjer med barn. Det ligger på vänstra stranden av Seine, det vill säga i södra Paris, söder om Montparnasse och granne med det fashionabla 16:e arrondissemanget.

Paris börjar också få sin baby-boom. Det märks inte så mycket i de allra innersta delarna av staden, Runt Notre Dame, i Quartier Latin och i Marais rör sig unga – men vuxna – människor. I 15: rullas otaliga småttingar omkring i de barnvagnar som till skillnad från i Sverige är mindre och alltid hopfällbara.

Jag går med mitt barnbarn i George Brassens-parken. Den är fin och väl ansad och ligger nära Rue des Morillons, i närheten av det gamla slakteriet. Parker är väl ansade i Paris och George Brassens-parken är inget undantag. Den är kuperad med välklippta gräsmattor, buskar och lövträd. En liten damm med fontän finns där också och en utomhusscen där orkestrar ibland spelar klassiskt, jazz eller pop. Barnen kan leka vid olika anläggningar i parken. Det är inte stort men det känns ändå väldigt skönt att vara där. Den är en av många nödvändiga lungor i ett Paris som annars är som en stenstad.

Det 15:e arrondissemanget är okänt för de flesta turister. Det närmaste man kommer är närheten till Eiffeltornet. Det 15:e ligger för övrigt nära många berömda sevärdheter i Paris men är – bara nära. Det 15:e arrondissemanget är för boende. Det finns gott om restauranger men de flesta är av typen kvarterskrogar. Däremot finns det gott om matmarknader på gatorna. En av de största ligger på Rue de Convention. Det finns mängder av bagerier med underbara bakverk, slaktare och alla typer av handlare och småföretagare. Det är verkligen ett område i Paris som är som en småstad i storstaden.

Yngre och välbeställda par flyttar gärna till 15:e arrondissemanget. Det är dyrt att bo där precis som i hela Paris. Det går att få tag på lägenheter för 7 000 € per kvadratmeter men lägenheter i gott skick och med balkong och en bättre utsikt från fönstren kostar mellan 8 och 10 000 € per kvadratmeter.

Det är attraktivt att bo här för barnfamiljer eftersom rytmen på trottoarerna är lite mindre stressande. Det finns också gott om dagis och skolor. Det är nära att komma till det gamla centrum runt Seine och med kollektiva trafikmedel till förorter där många jobb också finns i dag. Montparnasse med sin stora järnvägsstation ligger i närheten och det finns flera pendeltågsstationer i arrondissemanget.

Häromkvällen åt jag middag på Bistro Champetre på 107, Rue Saint Charles. En väldigt typisk kvarterskrog i området. Prydlig med vita dukar men avspänd i atmosfären.Mycket folk och många glada skratt rullade runt borden. Jag åt en liten förrätt som var en form av potatisrätt med gåslever, en köttbit (onglet) som varmrätt och en liten ostbit efteråt. Enkelt men gott.

Det är så turistfritt i det 15:e arrondissemanget att det är värt ett besök. Det är så fritt på sevärdheter att det också därför är värt ett besök. En turist söker ofta det genuina, vad det nu innebär. I alla händelser är det så här det ser ut i stora delar av franska städer som inte har en medeltida katedral inpå knutarna eller ett museum med berömda Picassotavlor. Så åk till det 15:e arrondissemanget och upplev det vanliga livet.

Jo, en sak till: President Francois Hollande bor i detta arrondissemang. Typiskt att han i valrörelsen presenterade sig som den normala presidenten. Han har verkligen valt rätt bostadsområde.

1 comment
  • Åsa Åkerlund

    Hej ! Kul att läsa Din beskrivning av det 15:e arrondisementet i Paris. Jag jobbade på rue de Cronstadt som au-pair 1974. En del vatten under broarna sedan dess, skulle man kanske kunna säga. Men på din beskrivning verkar stadsdelen inte ha ändrat sig så mycket sedan dess! Parken Georges Brassens fanns visserligen inte då, området var ett obehagligt slakthusområde med en hemsk stank. En liten pärla är dock la Ruche (de gamla konstnärsateljéerna) på Passage de Danzig, alldeles vid parken. Turisterna söker sig ofta till Monmartre för att vandra i konstnärernas spår, men i kvarteren runt Montparnasse finns också minnesmärken. Men man har kanske rivit en hel del här också. Åsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.