Gérard Depardieu – en rik man av folket

Gérard Depardieu – en rik man av folket 150 150 Tomas Lindbom

Gérard Depardieu har blivit en följetong i Frankrike och i världen. Den stenrike skådespelaren har nu bett om att bli rysk medborgare och välkomnas av sin vän Vladimir Putin. Historien om den missförstådde miljardären vars rikedom hotas av en ny skatt i sitt hemland. En skatt som nu dessutom underkänts av Författningsrådet.

Den franska regeringen förlorade popularitetspoäng i de första turerna kring Depardieus exil ur sitt hemland. Han beslöt sig först för att flytta till Belgien, fyra kilometer från franska gränsen, när regeringsförslaget om 75-procentig marginalskatt för inkomster över 1 miljon euro per år presenterades. När premiärministern gjorde ett moraliskt fördömande av Depardieus agerande beslöt sig artisten för att riva sitt franska pass.

Nu har nya turer alltså tillkommit. Depardieu vill bli rysk medborgare och lär också få bli det om han inte ändrar sig igen. Hans vän Putin är välvillig och njuter av att hans vän Depardieu offentligt sagt att Ryssland är en verklig demokrati. Till skillnad från den franska får man förmoda. Ett intressant uttalande.

Möjligen lever Depardieu kvar i tron att Ryssland fortfarande är ett statssocialistiskt land. Han är nämligen fram till de första åren av 2000-talet en öppen kommunistsympatisör som också stött det gamla franska och stalinistiska kommunistpartiet med pengar. Det var med förvåning som fransmännen tog emot beskedet att Depardieu 2007 stödde Nicolas Sarkozy  presidentvalet. Sarkozy segrade och förärade Depardieu med en orden som tack för hjälpen.

Depardieu är en gammal vänsterman som kramat om både stalinister och personligen hyllat Castro vid besök i Cuba. Men nu vill han inte betala mer skatt. Hans stora vingårdar i Frankrike lär ändå inte undgå beskattning. Hur han gör med sitt slott mitt i Paris på 35 Rue Cherche Midi återstår att se. Flera framstående ryska politiker har redan lovat Depardieu ett motsvarande slott, bland annat i Tjetjenien.

Gérard Depardieu är förstås ingen man som väger alla sina ord och handlingar på guldvåg innan han meddelar sig i media. Många är beredda att förlåta honom och vilken fransman kan inte känna sig upprörd när staten vill inkräkta på varje individs ekonomiska rörelseutrymme. Men historien om Depardieu håller på att anta så komiska proportioner att den möjligen hjälper regeringen mer än den stjälper. Åtminstone glömmer många pinsamheterna i hanteringen av regeringsförslaget om 75-procentig marginalskatt. Möjligen räddar Depardieus tokigheter regeringen från mer granskning av media och opposition. Det var kanske inte avsikten när skådespelaren drog igång hela denna cirkus i december.

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.