Kvinna med svårt namn ny stjärna inom franska högern

Kvinna med svårt namn ny stjärna inom franska högern 150 150 Tomas Lindbom

Nathalie Kosciusko-Morizet. Det tog lång tid för mig att lära mig det namnet. Kanske måste man vara född i Frankrike för att inte staka sig på alla stavelserna och få till stavningen. Men det är värt att lägga namnet på minnet. Hon var Nicolas Sarkozys talesperson i senaste valrörelsen och kandiderar nu för borgmästarposten i Paris.

NKM  kallas hon i dagligt tal. Fransmännen gillar den sortens förkortningar. Den numera ökände Dominique Strauss-Kahn kallas normalt bara för DSK. Hon är i alla fall den nya stjärnan för dem inom högern som är trötta på flörten med Nationella fronten och en alltmer arkaisk politik i frågor som invandring och  familjepolitik. Hon är en typisk bobo de gauche, säger också Marine Le Pen som hatar liberaler över allt på jorden. Hon får raseriutbrott mot politiker som lever ett storstadsliv, har kontakter i etablissemanget, tänker internationellt och är fördomsfria kring invandring och tror att brottsligheten inte bara motas genom hårdare straff. NKM uppfyller alla de kriterierna som får Marine Le Pen att gå i taket.

NKM kommer ifrån en familj som suttit vid makten i generationer. Hon har anfäder som varit vänster likaväl som höger. Hon var visserligen talesperson för Sarkozy i valrörelsen men det blev knappast lyckat. Hans politiska rådgivare var den reaktionära Patrick Buisson med rötter i högerextermismen. Han skulle bestämma om politikens inriktning och hon skulle endast vara ett lockbete för mittenväljarna, tänkte sig presidenten. Resultatet vet vi. Han förlorade valet. Hon var frustrerad mest hela tiden under valrörelsen.

NKM är ändå ingen duvunge trots sin relativt låga ålder och lite spröda framtoning. Hon är tydligt liberal och därmed kritisk till vänstern som åtminstone i sin retorik fortfarande försöker behålla delar av ett kollektivt tänkande.Hon vågar utmana högern genom att lägga ner sin röst i omröstningen om äktenskap för alla.

Nathalie Kosciusko-Morizet hoppas nu bli borgmästare i Paris. Det blev Jacques Chirac innan han blev president. Hon tänker förmodligen likadant. Hon har goda utsikter att vinna valet. Hennes utmanare tycks bli Anne Hidalgo, en relativt okänd socialist. Kanske kommer någon annan högerman att utmana henne. Tidigare har Francois Fillon, premiärministern under Sarkozys fem år vid presidentmakten, visat intresse.

NKM har rätt profil i Paris. Det är en liberal stad i ett land som annars är allt annat än liberalt. Socialisterna och de gröna i Paris är progressiva och inte statskramare. Högern kan inte utmana den rödgröna koalitionen med traditionell konservatism. NKM har goda utsikter att vinna. UMP är ett parti som i dag slits mellan två män som i något som liknar tuppfäktning försöker skada varandra men samtidigt skadar sig själva. En modernare kvinna som då kan sitta som borgmästare i Paris skulle bli ett starkt hot mot dessa män. Borgmästarvalet i mars nästa år i huvudstaden kan komma att betyda oerhört mycket för utgången av presidentvalet 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.