Med nationaldagen tar min blogg sommaruppehåll

Med nationaldagen tar min blogg sommaruppehåll 150 150 Tomas Lindbom

Den 14 juli är som bekant Frankrikes nationaldag. Den firas på sedvanligt sätt med militärparader på Champs Elysées på dagen och fyrverkerier och smällare på kvällen. Minnet av Bastiljens stormning 1789 känns faktiskt alltmer avlägset. En sak är säker: Efter nationaldagen börjar semestern på allvar.

I år präglas paraden på Champs Elysées av kriget i Mali. Det är den malesiska armén som framförallt hyllas. Francois Hollande talar om vikten av att ta militärens frustration över dåliga anslag på allvar. Inrikesministern gläds åt att franska folket i en ny undersökning tycker om sin armé och sin polis.

Nationaldagen den 14 juli handlar inte om revolutionära tankar för att hylla minnet av Bastiljens stormning den 14 juli 1789, inledningen av den stora franska revolutionen. Den handlar om militärer och om drömmen om Frankrike som stormakt. Det är självklart för självbilden hos många fransmän att behålla militärparaderna för att kunna se sig som en lika stark makt som Kina eller Ryssland.

Eva Joly, de grönas presidentkandidat i valet 2012 sa det som för en skandinav är rätt självklart. Hon kritiserade militärparaderna den 14 juli. Det blev ett ramaskri. Högern var upprörd men även socialisterna. Det visade brist på fosterländskt sinne, menade till exempel Martine Aubry. Men vad kan man annat vänta av en norska? Så tänkte säkert de flesta och Eva Joly gjorde ju också en mycket slät figur i presidentvalet.

Nej, den franska nationella stoltheten handlar i mycket om att ha en stark militär och att få visa upp den under sina nationaldagsfiranden. Den 14 julis folkliga fester på gator och torg har däremot minskat rejält under senare år, särskilt i Paris där medelklassen tagit över även i östra Paris och inte hållar sina fester utomhus utan i sina hem eller på restauranger. Det dansas inte längre till musettdragspel på gatorna runt Bastiljen. Det går inte ens längre att lura en utländsk turist att så skulle ske.

I morgon vaknar Frankrike upp till en månad av relativt lugn. De flesta går på semester nu eller den 1 augusti. Politikerna ocjh de politiska journalisterna brukar släcka ner sin verksamhet från mitten av juli och ett par veckor in i augusti. Nu är det badstranden som är forum för de flesta av dem och tankarna kretsar kring annat än politik. En anledning också för mig att  avstå från blogginlägg under en månads tid. Förhoppningsvis återvänder mina trogna läsare till denna blogg i mitten av augusti igen.

Glad sommar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.