Stora framgångar för Front National i kommunalvalet

Stora framgångar för Front National i kommunalvalet 150 150 Tomas Lindbom

Nationella Fronten går framåt i den första valomgången i de franska kommunalvalen. Det står klart redan nu på söndagskvällen när många siffror ännu är preliminära. Samtidigt visar siffrorna att Parti Socialiste går tillbaka och att högern (UMP) gör vissa framsteg.

Franska väljarna har i stor utsträckning röstat mot regeringen och fördelat sitt missnöje med röster på UMP och på Nationella Fronten i första valomgången.I Henin-Beaumont fick FN:s kandidat över 50 procent av rösterna och är alltså vald redan ikväll. Det är första gången någonsin som en kandidat från FN lyckats vinna ett mandat redan i första valomgången.

I sex andra städer leder FN:s kandidat efter första valomgången men utan att nå 50 procent. Där krävs därför en andra valomgång där utgången fortfarande är oviss. Det mesta pekar på att förhandsspekulationerna om borgmästartiteln till FN i tre till sex medelstora städer fortfarande är ett rimligt antagande.

Det mesta tyder på att UMP behåller makten i Marseille och Parti Socialiste i Paris. Anne Hidalgo blir ny borgmästare i huvudstaden och hon är socialist precis som sin företrädare.

Det rådde bistra miner bland företrädarna för regeringen i teve ikväll när resultatet från den första valomgången stod klart kl 20. Socialisterna hade svårt att erkänna sina egna brister utan talade hellre om hur viktigt det är att nu lyckas motivera väljarna att rösta rött nästa söndag i den andra valomgången. UMP:s representanter hade också rätt lätt att hålla sig för skratt. Visserligen kommer de sannolikt att erövra makten från vänstern i ett antal kommuner runt om i landet men dessa segrar grumlas av FN:s framgångar. Både högern och vänstern erkänner indirekt att de inte lyckats övertyga väljarna om att deras program för framtiden är så starkt och övertygande att FN inte behövs i politiken. Väljarna röstar på ett utpräglat missnöjesparti när de etablerade partierna inte visat sig infria sina löften till väljarna och misslyckats med detta ett flertal gånger under de senaste tio, femton åren. Minst.

Det går ändå inte att dra alltför långtgående slutsatser av detta lokala val ur ett nationellt perspektiv. Missnöjet mot regeringen har påverkat resultaten men inte överallt och inte för alla partier. FN ställde inte upp med kandidater ens i alla större kommuner. I många kommuner förekommer listor med företrädare för flera partier eller andra politiska grupperingar. I Europavalet i maj blir det lättare att se hur de stora partierna förhåller sig till varandra. Där kommer UMP, PS och FN att ställa upp med egna listor i alla de åtta regionala valkretsarna. Bedömare tror att FN då kommer att bli det största partiet i landet. Om det sker kommer debatten om Frankrikes politiska framtid och hotet från högerextrema krafter  att ta fart på allvar.

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.