Kampen mot kebabförsäljare

Kampen mot kebabförsäljare 150 150 Tomas Lindbom

Många är de franska skådespelare och andra kulturpersonligheter  som har för vana att visa upp sitt engagemang för  traditionella franska seder och bruk och som går till storms mot vad som kan betecknas som utländska influenser och förflackning av den stolta franska civilisationen.

Senast  i raden uppträder nu den välkända tv-personligheten Thierry Ardisson som i många år förtjust men också retat franska tittare genom sina underhållningsprogram och många gånger hårdkokta intervjuer med kända personer. I sina lördagsunderhållningar har han frågat kända politiker hur de har det med sexlivet och om de inte åtminstone röker hasch lite då och då.

Samtidigt är denne tv-man, som inte hymlar med sitt tidigare  heroinmissbruk, starkt konservativ i sina politiska värderingar och drömmer om monarkins återinförande i Frankrike. Han bor i det fashionabla kvarteret vid Rue de Rivoli intill Tuilerieträdgården och Louvren. Rue de Rivoli från Concordeplatsen och och några kvarter österut har vackra arkader framför husen. I dessa arkader har det numera öppnat ett antal enkla souvenirbutiker som säljer små Eiffeltorn i plast. Det retar Thierry Ardisson. Men än värre är att arkaderna under det senaste året, enligt Ardisson men inte enligt mig som går där rätt ofta, dragit till sig gatuförsäljare av kebab. Högst störande tycker Ardisson som vill hålla detta kulturkvarter fritt från ofranska inslag.

Han har fått med sig andra kända personer som bor i kvarteret. De har tillsammans bildat en aktionsgrupp och funnit en förordning från mitten av 1800-talet som förbjuder försäljning på trottoaren under dessa arkader. Ardisson lovar att han nu ska polisanmäla kebsabförsäljarna som har fräckheten att trängas med alla turister och bofasta i det gamla kulturkvarteret.

Thierry Ardisson berättade i en intervju i France 3 häromdagen att han är motståndare till nymodigheter som alla former av sociala medier. Han äger visserligen en dator men han vägrar såväl att skicka mejl som sms. Han har löst kommunikationsproblemet med att de mejl som kommer till hans mejladress – han har tydligen en sådan i alla fall – öppnas av hans sekreterare som sedan skickar dem hem till honom via fax.

Tydligen är fax tillräckligt ålderdomligt för att han ska använda sig av den tekniken. Med faxapparaten som vapen ska han nu uppenbarligen driva rättsprocesser mot försäljare som säljer kebab på Rue de Rivoli åberopande en förordning från kejsar  Napoleon III:s tid. Det är väl bara att önska honom god tur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.