Charlie Hebdo 1 år

Charlie Hebdo 1 år 150 150 Tomas Lindbom

Den 7 januari är dagen då Michel Houellebecqs nya roman Soumisson (Underkastelse) ska lanseras. En  roman om ett Frankrike som röstar fram ledaren för ett muslimskt parti som president i valet 2022. Frankrike islamiseras snabbt. Romanen utspelar sig i universitetsmiljö, i Sorbonne, där det snabbt efter valet står klart att endast muslimer får undervisa och att en rad nya lagar instiftas; månggifte införs och kvinnors rätt att arbete avskaffas.

Houellebecqs roman uppmärksammas med en satirteckning på Charlie Hebdos förstasida samma morgon och ges en positiv recension av Bernard Maris, en av tidningens kolumnister men annars känd som framstående ekonom.

Vi vet hur det slutade. Vid halvtolvtiden attackeras redaktionen på Charlie Hebdo på 10, rue Nicolas Appert i 11:e arrondissemanget i östra Paris. Detta östra Paris som skulle attackeras också vid attentaten den 13 november. Fem satirtecknare skjuts till döds liksom Bernard Maris och ytterligare sex döda och lika många skadade. Charlie Hebdos redaktion satt vid den här tidpunkten i redaktionsmöte.

Nu har det gått ett år. Frankrike kan se tillbaka på ett svart 2015. Attentatet mot Charlie Hebdo följdes av en attack med en död dagen efter och ytterligare en dag senare attacken mot den judiska butiken vid Porte de Vincennes. I augusti avvärjde tågpassagerarna själva ett försök till nytt terrordåd av en marockansk islamist på snabbtåget mellan Amsterdam och Paris. En del attacker har säkerhetspolisen också hindrat under året. Den 13 november smällde det igen med attacker på sex ställen i östra Paris och utanför nationalarenan Stade de France där franska fotbollslandslaget spelade vänskapsmatch mot Tyskland och med President Hollande på läktaren.

Frankrike tog ställning för yttrandefriheten efter attackerna i januari. Frankrike gick i krig efter attentaten i november. Frankrike 2016 är inte detsamma som 2014 och inte heller som Frankrike före 13 november 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published.