Belleville – det multikulturella Paris

Belleville – det multikulturella Paris 150 150 Tomas Lindbom

Jag ska besöka Samuel på Kristi himmelsfärdsdagen.Det är tidig förmiddag. Med några pain au chocolat i en påse promenerar jag från metrostationen Pyrenées nerför Rue de Belleville några hundra meter och svänger vänster in på gatan när han bor.

Samuel bor på andra våningen i ett hur från början av 1900-talet på en gata där varje hus har sin karaktär och åldern skiftar. Vi hänger ut genom det öppna fönstret och ser ner över Bellevilleparken dit solbadande parisare redan tagit sig med filtar och picknick.

– Här på ovansidan av muren kommer snart kvarterets narkotikalangare att sitta, bre ut sin cannabistobak och sälja, berättar Samuel. Jag kan följa kommersen från lunchtid och till sent på kvällarna. Ingen verkar bry sig, allra minst polisen.

Dagen innan, berättar han, var det stor invasion av starkt beväpnade poliser på plats. De verkade söka efter en tung kriminell. Allt fokus riktades mot denna person medan langarna lugnt fortsatte sin kommers trots den massiva polisiära närvaron.

Efter te och pain au chocolat tar vi en promenad genom Belleville. Vi fortsätter Rue de Belleville ner mot metrostationen Belleville. Det sluttar verkligen utför här. På denna gata gick för hundra år sedan en spårvagnslinje som sedan många år ersatts av metrons linje 11 från Chatelet till Mairie des Lilas.

Promenaden ger mig bilden av det verkligt multikulturella Paris. Belleville har i hundra år varit ett kvarter för invandrare. Först fransmän från landsorten som kom till Paris för att söka enkla jobb. Sedan kom judar och olika europeiska folk. Så muslimer och sedan ett par decennier kineserna. De har också tagit över det mesta av kommersen, särkilt alla matvaruaffärer. Här pågår kommersen närmast dygnet runt. Inga lagar om söndagsstängning gäller i dessa kvarter, noterar jag denna Kristi Himmelsfärdsdag.

Mitt ibland de kinesiska affärerna, kosherbutikerna och andra etniska affärer sticker också en och annan vinaffär med exklusiva viner upp. Eller ett café som har profilen av att attrahera den parisiska moderna unga medeklassen, les bobos (=bourgeois bohème). Denna grupp, hipsters à la parisienne, som är så dominant överallt i östra och norra Paris finns förstås här, i multikulturalismens Mekka.

Vi slutar promenaden nere vid metrostationen Belleville. Klockan är nu närmare halv ett och de kinesiska prostituerade står uppställda på gatorna runt torget. Dessa kvinnor är beskyddade av en kinesisk maffia som också verkar i området. Polisen iakttar detta men ingriper inte heller här. Prostitutionsverksamheten fortlöper utan störningar precis som narkotikalangningen utanför Samuels fönster.

Leave a Reply

Your email address will not be published.