Arnaud Montebourg utmanar Hollande

Arnaud Montebourg utmanar Hollande 150 150 Tomas Lindbom

Det står alltmer klart att Francois Hollande i primärvalet i januari 2017 får en svår motståndare, förre finansministern Arnaud Montebourg. Han skräder inte orden om vad han anser om sin ledare och han kommer att samla många röster i primärvalet.

Arnaud Montebourg är ett av många svarta får i Socialistpartiet. Han placerade sig på en god tredjeplats i förra primärvalet inom Socialistpartiet. Han blev först minister för att utveckla produktiviteten inom främst industrin och under några månader chef för hela finans- och ekonomiministeriet i Bercy. I augusti 2014 gjorde han så utmanande uttalanden mot statschefen att han åkte ur regeringen och har sedan dess vilat på hanen för att nu, ett år före nästa presidentval, komma ut i dagsljuset igen och utmana sin gamla chef om yttersta makten.

Montebourg är vänster, väldigt mycket traditionell fransk vänster. Han kallar ledningen i EU för högertalibaner. Han anser att väljarna som 2012 hoppades på en fransk vänster vid makten istället fick en tysk höger. Han är självklart emot lagen om liberalisering av arbetsrätten.

Han är inte bara antiliberal i ekonomiska frågor. Han är som allt fler politiker vänster om Socialistpartiet också antiliberal i flykting- och invandringsfrågor. Han konstaterar att Schengen och yttre gränser för EU inte fungerar och menar därför att varje land måste få stänga gränserna mot invandring.

Montebourg passar som hand i handske för den missnöjda vänstern som nu gör sin stämma hörd på allvar i politiken. Han kan samla många bland Socialistpartiets gräsrötter som är missnöjda med Hollandes politik. Partiaktiva men också många vänsterväljare som flyter mellan vänsterpartierna och som aldrig accepterat marknadsekonomin, som misstror företagsledare och näringsliv och som är mer eller mindre skeptiska mot den så kallade eliten.

Montebourg är själv en del av eliten men han markerade distans till Hollande och regeringen under sina drygt två år där. För det är han respekterad i partivänstern och säkert hos en del längre ut på vänsterkanten som inte hittar något annat alternativ till Hollande än denne Montebourg.

Montebourg har lovat att avslöja i sommar om han tänker kandidera. Troligen kommer han att göra det. Det blir en spännande höst då han mycket väl kan bli favoritkandidaten bland socialisterna. Vinner han primärvalet kommer han att frondera mot stora delar av den nu sittande socialistregeringen med Manuel Valls i spetsen. Problemet för honom blir hur han kan manövrera för att inte komma långt ner i själva presidentvalet. Han ska där i första valomgången ställas mot Vänsterpartiets ledare Jean-Luc Mélenchon och en centerkandidat som förmodligen kommer att få en hel del av rösterna från de mer moderata socialistväljarna. Risken är stor att han kommer först på fjärde plats efter Marine Le Pen, högerns kandidat och Mélenchon.

Skulle Hollande välja att inte kandidera i primärvalet lär Manuel Valls ställa upp. Det är möjligt, kanske troligt att gräsrötterna inom PS i ett sådant primärval röstar på Valls i förhoppningen att han står sig bättre i ett presidentval och kan vinna nödvändiga väljargrupper i mitten.

Det är lätt att tro att större delen av franska folket stöder den fackliga vänsterns strejker mot El Khomrilagen. Stämningen är ju så starkt kritisk mot regeringen. Folk är arga på Hollande men de är inte nödvändigtvis positiva till den protesterande vänstern heller . Och många som försvarar strejkerna kommer att rösta på Le Pen i valet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.