Marine Le Pen jublar över Trumpseger

Marine Le Pen jublar över Trumpseger 150 150 Tomas Lindbom

Det var oväntat att Donald Trump vann valet i USA men mer väntat att Marine Le Pen skulle jubla om så blev fallet. I Frankrike undrar folk om Brexit- och Trumpeffekten ska sprida sig också till detta land och ställa till med en skräll i stundande presidentval.

Frankrikes politiska ledare, opinionsbildare och media har som i de flesta västländer hållit sig minst sagt kallsinniga till  Donald Trumps alla övertramp i valrörelsen. Först trodde ingen han skulle bli vald till Republikanernas presidentkandidat. Sedan trodde ingen att han skulle vinna valet. Men ack. vad alla bedrog sig. Och nu är frågan om det omöjliga även kan ske med Marine Le Pen som president.

Skräckscenarier kan berättas i romaner. Det finns förstås franska berättelser om allehanda extremister som vinner valet och kastar Frankrike över ända. Men kan det verkligen ske? Hur starkt är egentligen etablissemangshatet? Ingen valseger för Le Pen blir möjligt, tror jag, utan ett verkligt sammanbrott för det demokratiska samhället. Jag påminner mig mitt möte med Jean-Marie Le Pens närmaste rådgivare, Lorrain de Saint-Affrique som vid ett kafébord på Place de la Bastille förra vintern sa att om Marine Le Pen vinner valet 2017 emigrerar han. Då är Frankrike i ett fullständigt hopplöst läge som nation, menade han.

Marine Le Pen leder alla opinionsmätningar men hon kommer inte att vinna i den andra valomgången där det två starkaste kandidaterna i den första omgången möts. Det troliga scenariet i dag är att hon då ställs mot högerns förmodade vinnare i dess primärval, Alain Juppé. Hans öppnande attityd mot mitten i politiken gör att vänsterväljarna kommer att rösta på honom i ett avgörande val där han ställs mot Marine Le Pen. Endast om Le Pen möter Nicolas Sarkozy i en andra valomgång har hon en mikroskopisk möjlighet att vinna. Men det scenariet verkar inte troligt.

Med detta sagt måste vi ändå betrakta situationen med lite andra ögon efter det som hände i natt i USA. Fortsätter denna nationalistiska och främlingsfientliga smitta att sprida sig? Ingen kan vara säker längre men jag tror ändå att det finns korrektiv i Frankrike mot en seger med över 50 procent för Marine Le Pen. Ett korrektiv är att den samlade vänstern kommer att stödja också en högerkandidat om det är enda alternativet till henne. Det finns i vänstern, även de delar som kan anses mer protektionistiska och nationalistiska och – främlingsfientliga – en koppling till det revolutionära arvet från 1789. Dess idéer kolliderar totalt med Marine Le Pens. Och den vänster som är mer marknadsorienterad kan inte acceptera hennes förslag om att folkomrösta om EU. Dessutom finns det en numerärt sett ganska stor grupp i mitten av det politiska landskapet med mer liberala idéer och ett starkt försvar för upplysningstidens idéer. De skulle aldrig lägga sin röst på Le Pen.

Det är alltså läge att tacka Frankrike för sin konservativa läroplan med mycket inriktning på den franska historien. Unga fransmän lär sig att se en viss skillnad på demokrati och populism, på mänskliga rättigheter och fördomsfull exkludering av vissa folkgrupper. Det räcker inte hela vägen. Var tredje fransman är beredd att rösta på Le Pen, i vissa regioner nästan varannan. Jag tror att det ändå går en sund gräns någonstans innan flertalet följer Nationella frontens ledare.

 

2 comments
 • Tyrgils Saxlund

  Helt oväntat var inte Trumps seger. Som gammal – visserligen pensionerad – valanalytiker såg jag en chans för Trump, speciellt mot bakgrund av att valet handlar om att vinna delstater. Hans kampanj började på slutet vinna mark och lades om till större balans. Och jag var alls inte inte ensam om den analysen. Man kunde läsa t ex vad min gamle vän Örjan Hultåker skrev i Svensk Tidskrift m fl, m fl.
  Så utifrån detta kan man börja spekulera om Le Pen och presidentvalet. Hennes kampanj kommer att betyda mycket och nu går en hel del hennes väg. Man kan spekulera över vad den pågående invasionen från Calais till Paris kommer att innebära om inte regeringen tar tag i frågorna. Samma typ av invasion sker nere i niecens kärnområden. Spelplanen kan förändras. Det troliga utfallet är just nu att Juppé vinner till slut, men säker kan man inte vara. Är han tillräcklig kampanjpolitiker? Det handlar också om vilken kandidat vänstern till slut får fram. Kan de hitta ett mera valbart namn? Valls??? Men hur skulle en vänsterkandidat klara sig mot Le Pen i en eventuell andra omgång? Det kan man fundera över.
  Annars är det intressant att se hur den ”tjattrande” klassen blir allt mer desorienterad och allt konstigare i sina utspel. Det visade sig att dess stresstålighet var ringa.

 • Tomas Lindbom

  Hej Tyrgils!
  Jag var i ock för sig inte helt överraskad heller. Stämningarna i västvärlden är sådana i dag att det inte går att utesluta att en man som Trump vinner ett presidentval. I USA har många märkliga män vunnit. Förhoppningsvis tvingas han som andra in i ett system av administration och tradition som håller honom borta från de värsta övertrampen.
  Vad gäller Le Pen så menar jag också att faran har ökat att Marine vinner. Men det finns i det franska valsystemet ett korrelat mot extremistvinnare eftersom de ”övriga” väljarna sluter sig samman mot den som kan kullkasta ordningen på något sätt. Eftersom ingen tror att en vänsterkandidat kommer till andra valomgången kommer det att stå mellan, förmodligen Juppé. och Marine Le Pen. I ett sådant läge kommer även 2017 vänstern till allra största delen att rösta på Juppé och förmodligen även på Sarkozy för att stoppa Le Pen. Jag tror det som kallas för en republikansk röst fortfarande håller bland vänsterns väljare, i mindre grad hos högerns. Till detta sätter jag både min tro och mitt hopp för Frankrikes del

Leave a Reply

Your email address will not be published.