Överraskande storseger för Fillon i högerns primärval

Överraskande storseger för Fillon i högerns primärval 150 150 Tomas Lindbom

Över 44 procent till Francois Fillon och 28,5 procent till tvåan Alain Juppé i söndagens primärval för högern och centern i Frankrike. Trea blev Nicolas Sarkozy som blev klart slagen och uppnådde knappt 20,5 procent. Nu står slaget mellan Fillon och Juppé i den andra valomgången nu på söndag.

Francois Fillon har ökat dramatiskt i den väljargrupp på fyra miljoner som gick och röstade i första omgången av högerns och centerns primärval. I månader pekade alla opinionsundersökningar på en slutstrid mellan Juppé och Sarkozy med Juppé som klar favorit. Sista veckan hände något dramatiskt. Särskilt efter den tredje och sista tv-debatten mellan de sju kandidaterna som ställde upp i valet visade nya siffror på att Fillon kanske skulle vinna. Ingen trodde dock att siffrorna skulle bli så klara.

Francois Fillon är inte alls okänd i Frankrike. Han var premiärminister under alla Sarkozys fem år vid makten som president. Han har räknats som socialkonservativ. Inför sin lansering som president 2017 har han omformulerat sin politik genom att inta en ekonomiskt liberal hållning. Han går längre i sina förslag än både Juppé och Sarkozy när det gäller minskningen av den offentliga sektorn där han föreslår att 10 procent av tjänsterna ska tas bort. Det skulle innebära en minskning med uppemot 600 000 tjänster, något som knappast kan lösas bara genom att inte återbesätta anställda som går i pension. Han förslår att den klassiska lagen om 35-timmarsvecka slopas definitivt och han föreslår en höjning till 39-timmarsvecka. Han vill införa platt skatt på kapital och höja momsen. Hans politik har i Frankrike som en liberal chockmedicin och jämförts med Margaret Thatcher på sin tid, en närmast svindlande jämförelse med tanke på att fransk höger alltid försvarat en stark stat och förhållandevis försiktiga förslag på privatiseringar och skattesänkningar.

I rättvisans namn ska sägas att alla kandidaterna på högersidan nu vrider sig mer mot en starkt liberal politik. Fillon går helt enkelt lite längre än de andra. Som en politisk kommentator noterade på söndagskvällen: När högerpartier i andra europeiska länder börjar tala om att minska de ekonomiska klyftorna börjar de franska högerpolitikerna att gå åt motsatt håll.

Fillon är i samlevnadsfrågor starkt konservativ. Han har stödet av den katolska opinionen i ryggen och är den av kandidaterna som hårdast driver moralfrågorna och avvisar till exempel förslaget om adoptionsrätt för homosexuella par. Han skiljer sig mindre i sak, möjligen i tonläge, från Sarkozy i synen på hur terrorismen ska bekämpas; med hårda nypor.

Valet av Fillon bör rimligen göras definitivt på söndag när han och Juppé möts i en avgörande omgång. Sarkozy har rekommenderat sina väljare att rösta på Fillon. Allt annat än en klar seger för Fillon vore en stor överraskning även om vi nu vant oss vid just överraskningar i olika val den senaste tiden. Högern kommer då att i nästa presidentval företrädas av en man som attraherar den klassiska högern. Sarkozys program i säkerhetsfrågor med smak av Nationella fronten har inte fått det genomslag som han i varje fall hoppades på. Inte heller Juppés öppning mot mitten. De franska högerväljarna har uppenbarligen valt en traditionell linje som blir svår för vänstern att acceptera och som kan göra att många vänsterväljare stannar hemma i en andra valomgång mellan Fillon och Marine Le Pen.

Å andra sidan kan Emmanuel Macrons chanser att gå vidare till andra valomgången ha ökat om Fillon väljs definitivt till högerns presidentkandidat nu på söndag. Han skulle kunna bli den samlande person som Juppé var tänkt att bli. Han skulle kunna få stöd av stora delar av vänstern, av mitten och även en del modernare högerväljare som inte tilltalas av Fillons katolskt konservativa moralsyn.

Spelplanen har ritats om genom Fillons seger igår. Nu får alla de franska politologerna på nytt lägga pannan i djupa veck och fundera på nästa steg i kampen mot Elyséepalatset.

 

 

1 comment
  • Marie

    har följt dig ett tag och älskar att läsa dina inlägg och dina funderingar, förklaringar och utdrag ur vardagslivet i Frankrike och dina analyser ger än mer info om detta älskade land.

Leave a Reply

Your email address will not be published.