Socialister i primärval utan segerchans i presidentvalet

Socialister i primärval utan segerchans i presidentvalet 150 150 Tomas Lindbom

Igår kväll stod de uppradade i en halvcirkel framför tv-kamerorna och tre utfrågare; sju kandidater som tävlar om att bli Socialistpartiets kandidat i presidentvalet om några månader. Fyra huvudkandidater och tre bifigurer svarade på frågor om allt från ekonomi till frågor kring terrorism och nationell identitet. Två kandidater framträdde med en viss pondus; Arnaud Montebourg och Vincent Peillon. Frågan vem som vinner primärvalet är helt öppen. Det kan mycket väl vinnas också av Manuel Valls eller Benoît Hamon.

Det blir segt att ha en utfrågning av sju kandidater som alla får samma talartid när endast fyra av dem har en rimlig chans att vinna. Även om fransk tv anpassat sig till en mer lyssnarorienterad programform är ändå svaren på varje fråga sällan kortare än en minut och om utfrågaren bryter av med en följdfråga får hen ofta veta av politikern att frågan är irrelevant. Det råder inte heller samma valfeber kring Socialistpartiets primärval som under motsvarigheten hos Republikanerna i november. Få tror att Frankrikes nästa president hämtas från Socialistpartiet. Hela primärvalet blir mer en fråga om vem som kan tänkas leda oppositionen de kommande fem åren. Primärvalet degraderas till en fråga om internt val för ett parti.

De två kandidater till vänster som enligt dagens mätningar har störst chans att konkurrera med Marine Le Pen och Francois Fillon är vänstersocialisten Jean-Luc Mélenchon och den oberoende kandidaten Emmanuel Macron. De deltar inte i primärvalet. De är intresserade av utgången av Socialistpartiets primärval av den enkla anledningen att det avgör deras respektive utrymme bland väljarna. Mélenchon vill ha en socialliberal presidentkandidat för att få mer utrymme att samla den röda vänstern. Macron vill tvärtom ha en mer socialistiskt profilerad kandidat för att själv kunna samla den del av vänsterns väljarkår som drar mer mot mitten.

De är alltså fyra med rimlig chans att vinna. Arnaud Montebourg står långt till vänster inom partiet. Han vill riva upp arbetsrättslagen, El Khomri-lagen, och satsa friska statliga pengar för att höja minimilönen och driva en aktiv statlig näringslivspolitik. Han kan vinna om han kommer till en andra valomgång och där ställs mot Manuel Valls. Då får han röster också från flera andra kandidaters väljare som inte vill ha den socialliberale Valls.

Manuel Valls leder i opinionssiffrorna inför den första omgången och bör kunna gå vidare till en andra omgång. Han är mest höger bland kandidaterna, inte bara i ekonomiska frågor utan också vad gäller lag och ordning och bekämpningen av terrorismen. Han använder med förtjusning uttrycket ”krig mot terrorism”.

Benoît Hamon är en gammal vapenbroder till Montebourg. Minst lika vänster men profilerar sig nu som både röd och grön, inte så olikt Mélenchon. Han är ensam bland de tunga kandidaterna om att driva förslaget om medborgarlön. Han är den tredje mannen i valet. Han kan överraska genom att stjäla röster från Montebourg som av många alltmer uppfattas som en lite förstelnad statssocialist.

Vincent Peillon, utbildningsminister 2012-14, är en dark horse. Han har sannolikt blivit ombedd av flera tunga socialister som Francois Hollande, Martine Aubry och Paris borgmästare Anne Hidalgo att kandidera för att representera mitten inom partiet. Framförallt hoppas de att han kan stoppa Valls som har litet stöd bland såväl ledare som medlemmar inom PS. Peillon har haft kort tid på sig att formulera ett program men lyckades ganska bra i den första valdebatten igår kväll. Han gav intrycket av fasthet men också av en vilja att samla partiet och möjligen en större del av vänstern. Han ligger efter i opinionsmätningarna men bör inte räknas bort. Väl i en andra valomgång kan han faktiskt vinna.Vi kan påminna oss partiets primärval 2011 där Francois Hollande och Martine Aubry gick vidare till en andra valomgång. Två mittenkandidater som förpassade Montebourg på vänsterkanten och Valls på högerkanten till avbytarbänken.

Primärvalet avgörs i två valomgångar där de två vinnarna från första omgången går vidare till en slutomgång den 29 januari. Som sagt en helt öppen historia. Systemet med två valomgångar försämrar Valls position och ger Peillon vissa fördelar. Men Montebourg eller Hamon kan också vinna om de i en andra valomgång mot Valls kan samla alla som inte är socialliberala bland primärvalröstarna. Tärningen är nu kastad. Det blir några spännande veckor fram till den 29 januari. Förutom intensiva mötesturnéer för alla kandidater återstår två stora tv-debatter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.