Fillon i utsatt läge

Fillon i utsatt läge 150 150 Tomas Lindbom

Republikanernas presidentkandidat Francois Fillon befinner sig i ett mycket utsatt läge och riskerar att vilken dag som helst avbryt sin valkampanj och lämna sin roll som presidentkandidat. Det är dock en öppen fråga om så verkligen sker  och det finns heller inget svar på vad som händer ifall han tvingas kasta in handduken. Partiet tycks fortfarande inte ha en plan B ifall de juridiska myndigheterna väcker åtal mot Fillon och därmed gör hans roll som presidentkandidat i det närmaste omöjlig.

Ingenting nytt i den juridiska affären har presenterats under de senaste dagarna. Undersökning pågår alltså om Francois Fillon anställt sin hustru för ett uppdrag som politisk sekreterare åt honom med god lön av skattemedel men utan att hon fullgjort något arbete. Det är den huvudsakliga anklagelsen som alltså inte blivit utredd ännu.

Ju längre affären pågår desto mer politisk blir den. Frågan om Fillons lämplighet som presidentkandidat och president kommer förstås upp. Fillon själv menar att detta är en komplott av vänstern och media. De flesta högerväljare stöder honom fortfarande och där finns det också misstankar om att även juristerna som utreder affären är utsedda av den nuvarande socialistregeringen.

Övriga presidentkandidater säger inte så mycket. Anledningen är att det hänger någon eller några anklagelser om ekonomiska brott också över dem. Det gäller särskilt Marine Le Pen men även Emmanuel Macron. Socialistpartiets Benoît Hamon utreds inte för något brott för närvarande men Socialistpartiet har en tvivelaktig historia bakom sig. Senast riktades anklagelser om valfusk i primärvalet i mars månad när Hamon utsågs till vinnare

Politiska bedömare som nu skriver och pratar i radio och tv dagligen om Fillon och hans affärer menar att det nu handlar om en kamp om klockan. När kommer statens jurister att stänga förundersökningen och eventuellt besluta sig för att väcka åtal? Sker det före valet och när exakt? Skulle Fillon klara sig igenom hela valrörelsen fram till en eventuell andra valomgång den 7 maj och dessutom bli utsedd till näste president har han omedelbart immunitet mot alla anklagelser om brott. Det innebär fem år, och tio år om han ställer upp och vinner valet igen 2022, utan att de juridiska instanserna kan göra något.

Opinionssiffrorna visar att Fillon nu ligger klart efter Marine Le Pen och Emmanuel Macron, 8-9 procent efter Le Pen och 3-4 procent efter Macron. Han sjönk snabbt i opinionen den första veckan efter skandalen. Sedan har siffrorna planat ut. Det visar sig att en stor del av högerväljarna har vänt honom ryggen men att kärnan står honom bi. Han tappar inte längre mark. Det är inte omöjligt att han kan återta några procent om det blir ett för honom positivt resultat av den juridiska förundersökningen. Det kan räcka för honom att återta andraplatsen efter Marine Le Pen och därmed komma till den avslutande valomgången. I det läget  lär han kunna räkna med att vinna. Hur misskrediterad han då än skulle vara i vänsterns ögon är han för de flesta ett bättre alternativ än Nationella frontens ledare.

Stor osäkerhet präglar alltså läget just nu. Sannolikt kommer någon form av avgörande inom den närmaste veckan men inte ens det är säkert. Fillon har i alla fall beslutat sig för att kämpa vidare och han kan ju de politiska spelreglerna i Frankrike. Skandaler och affärer rör upp känslor och sätter igång analyser och spekulationer bland politiker och politiska bedömare. I slutändan rinner ofta det mesta ut i sanden och den anklagade politikern kan fortsätta nästan som förut. Det kan bli så även denna gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published.