Fillon och Macron slåss om andraplatsen

Fillon och Macron slåss om andraplatsen 150 150 Tomas Lindbom

Det är två månader kvar till den första valomgången i det franska presidentvalet. Mätningar publiceras dagligen och många följer med spänning siffror som går upp och ner för de olika kandidaterna. Just nu tycks Marine Le Pens seger vara ohotad. Hon får kring 27 procent i mätningarna. Däremot är det jämnt om andraplatsen mellan Francois Fillon och Emmanuel Macron. Båda har kring 20 procent. Sedan är det ett hopp till Benoît Hamon kring 15 procent och Jean Luc Mélenchon på 12. Övriga kandidater ligger på ett par, tre procent.

Är dessa siffror tillförlitliga och vad innebär de för det slutliga valet, i den andra valomgången, när två kandidater ställs mot varandra och en president för Frankrike ska utses? Siffrorna kan förmodas spegla stämningarna i landet just nu. Flera opinionsinstitut hamnar på samma siffror. Det finns några osäkerhetsfaktorer. Marine Le Pen kan mycket väl ha högre siffror beroende på att det fortfarande kan finnas väljare som vid undersökningar föredrar att inte avslöja att de vill lägga sin röst på henne. Ett väljarstöd på 30 procent i dagsläget kan vara en realistisk bedömning.En annan osäkerhetsfaktor är om centerkandidaten Francois Bayrou kommer att ställa upp. Han lär avslöja det vid en presskonferens i morgon onsdag. Han kommer enligt mätningar inte att få mer än 5 procent men stör Emmanuel Macron som också befinner sig mer i den politiska mitten. Det vore alltså en fördel för Fillon om Bayrou ställer upp. Fillons chanser att gå till den andra valomgången ökar i så fall.

Den stora frågan är förstås om Marine Le Pen har möjligheten att samla så många röster i en andra valomgång att hon faktiskt tar sig över 50 procent. Här säger mätningarna i dag nej. Oavsett om hon ställs mot Macron eller Fillon kommer hon inte att vinna. Hon skulle om det var val i dag få drygt 40 procent, några procent mindre med Macron som motkandidat jämfört med en slutstrid mot Fillon.

Två månaders valrörelse är närmast en evighet med det öppna läge som råder inför 2017 års presidentval. Brexit och Trumps valseger har  rimligen stärkt Marine Le Pens ställning. Samtidigt pressas nu också hon av affärer, flera medarbetare som betalats av Europaparlamentet för oklara arbetsuppgifter. Hittills har inga affärer som drabbat Nationella fronten påverkat dess siffror. Ju större partiet blir desto viktigare blir ändå den här typen av frågor. Partiet är numera också beroende av väljare som är mer känsliga för moralen i politiken och som inte omedelbart avvisar all kritik mot detta partis agerande med motivering att det är PK-media som ljuger eller att politiska motståndare hittat på anklagelserna.

Affären Penelopegate går vidare. Den handlar om Francois Fillons betalning av sin hustru – med statliga pengar – för uppdrag som hon anklagats för att inte ha utfört. I dagarna lär vi få klarhet i om de juridiska instanserna går vidare med affären. Om det sker lär Fillon få svårt att genomföra sin valkampanj. Antingen satsar han och partiet på att lyckas ändå. Alternativet är att lämna plats för en annan kandidat. Inget av alternativen är särskilt lyckat för honom och för den franska högern. Det råder för närvarande stor osäkerhet om Fillons ställning. Om en vecka lär vi veta. Utslaget i förundersökningen kring Penelopegate får sannolikt en avgörande betydelse för utgången i den första valomgången av presidentvalet.

Emmanuel Macrons kampanj har börjat gnissla. Han har varit i det konservativa södra Frankrike och sagt att den franska kolonialismen har innehållit brott mot de mänskliga rättigheterna. Det har skapat stor vrede i högerkretsar och möjligen även gjort en del av hans presumtiva väljare tveksamma. Han har samtidigt. gjort vänsterväljare besvikna när han uttalat att den organisation som bekämpade lagen om samkönade äktenskap under åren 2012-13, Manif pour tous, blev förödmjukad av vänstern i debatten. Macron visar prov på dåligt omdöme eller så spelar honom hans brist på politisk erfarenhet vissa spratt.

Vill det sig illa kan Fillon falla på grund av sin affär och Macron på grund av bristande erfarenhet i politiken. Då står förstås Marine Le Pen ännu starkare. Vad återstår? Hamon och Mélenchon. Den förstnämnde är inte heller särskilt erfaren i de stora politiska sammanhangen och har ett program som knappast lockar ens hälften av Socialistpartiets egna väljare. Mélenchon är erfaren men ännu mer ute på. vänsterkanten. Hur ska någon av dessa två kandidater i en andra valomgång kunna vinna över Le Pen? Det är inte rimligt att tro att högerns väljare med de repressiva stämningar som råder inom denna del av väljarkåren kommer att rösta på Hamon eller Mélenchon.

Vi befinner oss inte i detta kritiska läge nu. Fillon kan mycket väl reda ut situationen och Macron har uppenbara kvaliteter både i rollen som politisk ledare och med sitt program för förnyelse av Frankrike. Dock finns det all anledning att vara försiktig med profetior om utgången av valet. Det är som sagt två månader kvar.

 

4 comments
  • Mats Erikson

    Mycket läsvärt, som vanligt. Jag ser fram emot en bloggpost om hur du ser på nyheten om en eventuell allians mellan Macron och Bayrou. En sådan borde väl rimligen öka Macrons chanser att gå till andra valomgången?

  • Tyrgils Saxlund

    Uppenbarligen blir presidentvalet en intressant historia. Macrons brister i politisk skolning har börjat framträda. Men det stöd han får nu ger väl cirka 5 procent till, plus eller minus någon. Det kan räcka för att bli tvåa i första omgången och etta i den andra. Det kan dock hända en hel del före valet: t ex ett islamistiskt terrordåd, som ändrar spelplanen igen. Med detta startfält kan man också konstatera att Fillon verkligen klantade till sig en gång i tiden – om inte borde han ha kunnat segra komfortabelt, trots att han utan större sakligt underlag utmålats som en fransk Thatcher (vilket väl i och för sig vore det slags politiker Frankrike behöver). Sedan har vi den intressanta frågan om vad slags president karriäristen Macron kommer att bli. Jag tror inte det blir imponerande, men det får visa sig.

  • Jean-Philippe

    Macron är just nu det bästa politiska orientation, inriktning för frankrike. Konsensus, dialog och uppoffringar är vad frankrike behöver för att kunna reformera ett land som är låst i tunga byråkratiska,krångliga,dyra vanor.Fransmän älskar politik och förnyelse men de vill inte förändra sig.En paradox som är verklig. T.ex kostar det franska senaten 350 miljoner euros för 400 begagnade politiker som i stort sätt försöker bromsa riksdagen som egentligen bestämmer och avgör. (Usa har 200 politiker som jobbar i senat). Dessa franska ”senateur” politiker får skyhöga löner, fria resor,flyg,tåg, fria kläder,glasögon,datorer, fri mat,vin i den lyxiga restaurang i senaten.Många av de har aldrig betalat ett kaffé med egna pengar Sverige avskaffade andra kammaren (Senat) på 70 talet. Det här är också frankrike. Pengarna används på fel sätt och utan hänsyn till framtiden..Frankrike behöver en Göran Persson för att kunna förändra sig och det lär inte bli så lätt att hitta 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.