Mélenchon och Le Pen mot en andra valomgång

Mélenchon och Le Pen mot en andra valomgång 150 150 Tomas Lindbom

Säga vad man vill om opinionsmätningar men de ger förutsättningar för ett ständigt pågående politiskt samtal som inte kräver mer än förmågan att läsa siffror. Ingen behöver sätta sig in i politikers och partiers program och egentligen inte heller göra analyser av vad siffrorna står för eller dess giltighet. En underbar värld där statistiken dessutom underhåller våra känsloliv och höjer pulsen på oss alla.

Det senaste i detta studium av spelet kring presidentvalet i Frankrike handlar om att Jean-Luc Mélenchon stiger i mätningarna och skulle kunna komma till en andra valomgång och där kunna möta Marine Le Pen. Visserligen finns det en rad faktorer som talar emot men vad gör det. Det vore så spännande och kittlande obehagligt om två ytterkantsspelare på den politiska spelplanen skulle göra upp om presidentmakten. Börsen börjar redan oroa sig. Den så kallade marknaden vill absolut inte ha vare sig en vänstersocialist eller en nationalistisk populist som president i Frankrike och det är lätt att förstå. Hela den franska eliten börjar också känna stort obehag vid tanken. Det är också begripligt.

Jag vill inte döda spänningen i presidentvalskampanjen men den är nog spännande ändå för att behöva lockas in i profetior om en andra valomgång mellan Mélenchon-Le Pen. Jag har några skäl för att avvisa detta alternativ i den första valomgången den 23 april:

Marine Le Pen står visserligen stadigt kvar kring 23-24  procent av väljarna i de olika mätningarna. Hon har också stöd av väljare som i hög utsträckning, möjligen åtta av tio, inte kan tänka sig någon annan kandidat. Så långt verkar det rimligt att anta att hon blir en av de två kandidaterna i den andra valomgången.

Men nu kommer invändningarna mot Mélenchon. Den första är att han företräder de missnöjda i samhället. Precis som Le Pen. Han företräder de som anser sig befinna sig i utanförskap; ekonomiskt, socialt eller kulturellt.  Långt ifrån alla är fattiga eller arbetare. Tvärtom men det rör sig om människor som inte uppfattar sig som eliten, vare sig ekonomiskt eller politiskt. Jag tror inte att väljare med ett underordnat perspektiv är så många att de räcker till för att lyfta fram två missnöjeskandidater. Mélenchon har mycket annat i sitt program och sin personlighet än missnöje. Han är i många avseenden en intressant och reflekterad person. Men hans politiska budskap och framförallt hans politiska värld består av dem som tycker sig stå utanför.

Jean-Luc Mélenchon har nu stigit så högt i opinionsmätningarna att det dessutom får  effekter på de andra kandidaterna och på deras väljare och potentiella väljare. För en vecka sedan handlade valrörelsen om alla mot Macron. Nu kommer mycket att handla om högern mot Mélenchon. Fillon vaknar och högerns väljare vaknar. Det är  högst rimligt att tro att Mélenchons opinionsmässiga framgångar får högerväljare som hittills valt att avstå eller förklara att de inte bestämt sig att ta ställning för den högerkandidat som ändå står till hands, Francois Fillon. Det är högst möjligt att Mélenchons framgångar leder till att Fillon ökar och möjligen på bekostnad av både Macron och Le Pen.

Jean- Luc Mélenchon har nu sannolikt tagit så många väljare från Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon att det inte går att mjölka ur mer från den kanten. Nu måste han börja plocka väljare från Nationella fronten som också hämtar röster från dem i utanförskap, på dem som är misstrogna, missnöjda och vredgade. Det kan leda till att Marine Le Pen minskar i mätningarna. Jag tror inte Mélenchon går om Marine Le Pen men det är hos henne som han nu måste börja plocka röster för att gå till en andra valomgång.

Allt är förstås öppet. Jag vågar inte ge någon säker prognos om hur det går den 23 april. Men jag tror inte på en andra valomgång med både Mélenchon och Le Pen. Sedan får vi se…

 

2 comments
  • Sven Janson

    Just så känns det, Tomas Lindbom, ”spännande och kittlande obehagligt”.
    Förvånades över att Socialistpartiets kandidat Hamon redan gått ut och sagt att han skulle stödja Mélenchon om han går till slutomgången.
    Risken med två ytterkantsspelare i avgörande andra valomgången sätter dock fart på andra krafter, som Du beskriver. Inte bara högerns väljare vaknar. President Hollande varnar nu för ytterkantspolitikerna, om jag förstod tevenyheterna rätt i kväll.

  • Charlotta Edholm

    Hej! Läser din blogg och uppskattar den mycket. Du följer ju fransk politik och det förestående presidentvalet nära och i den mån du gör det via fransk radio undrar jag om du kan tipsa om bra radioprogram? Tack på förhand! Hälsningar Charlotta

Leave a Reply

Your email address will not be published.