Förändringar med Macron

Förändringar med Macron 150 150 Tomas Lindbom

Före sommaruppehållet fortsätter jag med fler blogginlägg som handlar om förändringarna i fransk politik under det senaste året. Nu handlar det om Macron; en virvelvind som svept in i det politiska landskapet.

Det är redan otroligt att en man som för tre år sedan var okänd när han tog plats som ekonomiminister i Manuel Valls regering och som för bara ett drygt år sedan skapade en rörelse som i dag är det största partiet i nationalförsamlingen och där mannen ifråga också blivit nationens president. Men Emmanuel Macron fortsätter sin otroliga resa. Alla invändningar om att han saknar politisk erfarenhet och saknar program motbevisas av verkligheten. Så här långt, säger alla kommentatorer, för ingen vill visa sig vara en naiv profet av hans kommande insatser. Men hittills har han gjort insatser som oavsett betraktarens egna politiska uppfattning måste ses som remarkabla.

Macron gör inte om Hollandes misstag att ta semester efter valsegern och vänta in hösten. Förslaget om en ny arbetsrättsreform är redan ute för förhandlingar med arbetsmarknadens parter. I dag höll Macron tal i Versaillesslottet inför senatens och nationalförsamlingens ledamöter och presenterade en rad förslag som har som mål att effektivisera styret av nationen.

Macron höll ett tal som påminde historikerna om General de Gaulle. Macron återupprättar den klassiska femte republiken som de Gaulle skapade 1958 med en stark president som styr, med en premiärminister som levererar och ett parlament som kommenterar. Det sista en lätt sarkastisk reflektion från den avgående generalsekreteraren för Socialistpartiet, Jean-Christophe Cambadélis. Det var ett lärt tal med många anspelningar på Frankrikes kulturtradition. Och en rad förslag också om att  utveckla landets styre.

Macron kommer att låta premiärministern lägga fram förslag, bland annat om färre ledamöter i nationalförsamlingen för att effektivisera den. Han kommer att verka för att arbetsprocessen med lagförslag ska snabbas på. Han kommer också att se till att parlamentet får ta ställning till förslag om viss proportionalitet i valen till nationalförsamlingen. Han förefaller själv bekymrad över att sammansättningen av nationalförsamlingen inte alls motsvarar folkviljan. Hans eget parti har ju i det senaste valet fått en oproportionerlig stor majoritet.

Undantagstillståndet i landet kommer att hävas i höst. Det var ett väntat förslag men presidenten kommer samtidigt att se till att delar av säkerhetstjänsten och polisen får bättre stöd för antiterrorverksamhet i den allmänna lagstiftningen.

Macron fick applåder efter sitt tal i Versailles men alla ledamöter var inte närvarande. Den vänsterradikala gruppen La France insoumise med sin ledare Jean-Luc Mélenchon bojkottade mötet. Det gjorda också kommunisterna och några företrädare för mittenpartiet UDI. Mélenchon har redan hunnit visa prov på sin karaktär av att vara det som fransmännen kallar contestataire (=en politisk handling som utgörs av protest och totalt avståndstagande). Han och hans grupp deltar inte i den ordning som påbjuds där presidenten väljer att tala till parlamentet i sin helhet i slottet i Versailles vilket bland annat Francois Hollande gjorde efter attentaten i november 2015. De angriper Macron för att uppträda som en monark och ikväll några timmar efter Macrons tal höll de istället ett möte för sina anhängare vid Place de la République. Kommunisterna valde istället att demonstrera framför slottet i Versailles

Frankrike träder nu genom Emmanuel Macron in i ett nytt skede under den femte republiken. Han har ambitionen att stärka presidentens makt. Hon kommer att driva igenom viktiga förändringar i konstitutionen. Han kommer också sannolikt att tala mer till folket – som General de Gaulle. Han har också låtit förstå att han kommer att välja folkomröstning som lösning för att få igenom förslag till politiska förändringar som inte kan nås via parlamentet.

La France insoumise kommer möjligen att bli den mest högljudda oppositionen mot hans politik och hans styrelsesätt. Det skulle inte förvåna om spänningarna mellan honom och Mélenchon men också mellan honom och Marine Le Pen kommer att öka kraftigt efter sommaren. I dag i sitt tal gav Macron sig själv ett år för att genomföra de förändringar han anser viktigast. Han är mycket medveten om att han inte har obegränsat med tid innan den radikala oppositionen kommer att göra allt för att hindra förändringsarbetet genom strejker och demonstrationer. Macron själv talar om en reformering av Frankrike i samförstånd och nog finns de förutsättningar för det. Men Frankrike har också en stark opposition som är contestataire och som inte låter sig imponeras av konstitutionella reformer och inte tror på liberal politik. Det är bara att räkna veckorna eller möjligen månaderna innan den politiska kampen på allvar tar fart på nytt.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.