Framgångar för de gröna i franska kommunalvalet

Framgångar för de gröna i franska kommunalvalet 150 150 Tomas Lindbom

Dagens första omgång i det franska kommunalvalet genomfördes under svåra omständigheter. Ingen som gick till valurnorna – och de var i minoritet med ett valdeltagande på cirka 45 procent – kunde undvika att påminnas om coronaviruset. I varje vallokal satt volontärer som skötte valproceduren, ofta i munskydd och med plasthandskar. Alla som röstade fick smörja in händerna i handsprit innan de gick in i vallokalen. Men knappt hälften av fransmännen röstade i alla fall och resultatet innebar stora framgångar för de gröna. Lyon, Bordeaux och Grenoble kan mycket väl få gröna borgmästare. Anne Hidalgo som ställde upp för omval i Paris är visserligen socialist men med grön profil. Allt tyder på att hon också vinner om…

…det blir en andra valomgång. Diskussionen efter den första valomgången och det ökade krismedvetandet i Frankrike kring coronaviruset pekar på att den andra valomgången sannolikt kommer att skjutas upp och kanske på obestämd tid. Kanske kommer till och med hela valet att behöva göras om vid senare tillfälle. Hälsoläget i Frankrike är besvärligt. Restriktionerna är redan omfattande och skärps varje dag. För några dagar sedan meddelade President Macron att samtliga skolor och universitet skulle stängas från och med i morgon måndag och förbli stängda åtminstone fram till påsk. Igår kväll beslöt regeringen att också stänga alla kaféer och restauranger, en rad butiker men även teatrar och biografer. I morgon kan människor handla mat och köpa läkemedel men i stort sett allt annat är stängt. De som kan arbeta hemifrån kommer att göra det. Däremot fungerar fortfarande kollektivtrafiken. I detta läge är det svårt att tro att en andra valomgång kommer att genomföras nu på söndag.

Det är svårt att riktigt värdera resultatet av denna första valomgång med tanke på att den andra valomgången som i de flesta kommuner blir avgörande riskerar  att inte kunna genomföras. Några reflektioner efter den första valomgången är ändå på sin plats. I Paris fick Anne Hidalgo 30 procent följd av Republikanernas Rachida Dati på 22 procent. Macrons kandidat Agnès Buzyn kom först på tredje plats. Det gick bra för de gröna i Lyon, Grenoble och mycket överraskande också i Bordeaux, ett gammalt högerfäste som nu kan få en borgmästare med helt annan politisk inriktning. Nationell samling höll ställningarna. Det ser ljust ut för Louis Aliot, Marine Le Pens förre sambo, i Perpignan. Han leder klart efter söndagens första valomgång. Partiets kandidat i Frejus fick mer än 50 procent och kan redan ikväll se sig själv som stadens borgmästare.

En rad socialister och republikaner som valdes till borgmästare i förra kommunalvalet 2014 sitter kvar. Valet är däremot en besvikelse för La République en Marche! I ock för sig inte så förvånande. Väljarna straffar alltid regeringspartiet i ett mellanval. Men Macron hade förstås hoppats på vissa genombrytningar i några av de större städerna för att få en bättre utgångspunkt för de senatsval som snart följer och där elektorerna väljs av kommunala församlingar. Senaten motsvarar första kammaren i den gamla svenska riksdagen; det vill säga en kammare där ledamöterna utses i indirekta val.

Det är slående att se hur stark oron över coronaviruset är i Frankrike. Samtalet i tv-studion under valvakan handlade nästan mer om coronan än om resultatet i valet. Många beklagade sig också över att valet genomfördes. Det beslut som fattades av Macron i torsdags och som då stöddes av oppositionen ifrågasattes nu av flera partier, bara tre dagar senare. Krismedvetandet har stegrats snabbt i Frankrike.

Leave a Reply

Your email address will not be published.