Total karantän för fransmännen

Total karantän för fransmännen 150 150 Tomas Lindbom

Ikväll höll Emmanuel Macron sitt andra tv-tal på fyra dagar. I torsdags handlade det om att coronakrisen var allvarlig. Han meddelade då att skolorna skulle stängas kommande vecka. Ikväll stängde han i princip hela Frankrike. Ett fåtal yrkesgrupper som inte nationen kan avvara som sjukpersonal, polis och anställda inom dagligvaruhandeln tillåts gå till sina arbeten. Övriga ska stanna hemma. Arbeta på distans eller inte arbeta alls. Barnen är alltså hemma från skolan. Ingen tillåts träffa släktingar och vänner utanför det egna huset eller lägenheten. Inga möten utomhus eller i föreningsliv, på restauranger och kaféer. Det är inte heller tillåtet att umgås i parker och på stränder eller på promenadvägar. Den som bryter mot dessa regler kommer att straffas, antagligen med böter. Målet är att hindra smittspridningen. Sjukhusen klarar inte de toppar som skulle bli följden utan dessa hårda restriktioner.

Ingen nu levande fransmän har upplevt något liknande. ”Det råder krigstillstånd”, förklarade Macron. Han upprepade ordet krig vid ett antal tillfällen för att inskärpa hos fransmännen att det nu verkligen är på blodigt allvar. Hans tal i torsdags fick inte alla fransmän att vakna. Tv-bilder från söndagen med 20 grader i Paris visade hur folk inte alls respekterade myndigheternas krav på att respektera avståndet på en meter mellan två personer. Framförallt ungdomar roade sig i parkerna, satt nära varandra i grupper. Kvällens tal gav ingen pardon. Nu är det krig. Nu måste medborgarna ta alla regler på fullaste allvar.

Macron använde också ordet solidaritet. Han vädjade till medborgarnas ansvar att ställa upp för nationen i en mycket svår tid. Och vad ska då alla fransmän göra när de måste stanna inomhus? ”Läs”, sa Macron. Vilken president eller statsminister i något annat land skulle ha kunnat komma med det förslaget? Knappast Stefan Löfvén i Sverige i alla fall.

Frankrike lär stanna. Sannolikt kommer de flesta fransmän åtminstone den första veckan att respektera presidentens påbud. De har i alla fall hamstrat. Hyllorna i matvaruaffärerna gapar tomma ikväll. Men vad händer sedan? Och hur går det för ekonomin? Macron lovade miljarder euro i statliga stödpengar till företagen och även stöd till de fattiga och ensamma som kan komma i kläm under krisen. Kommer det att fungera? Det är bara att hoppas. Talet var retoriskt lysande. Löftena många och hoppingivande för medborgarna liksom förbuden nästan skrämmande i sin omfattning.

Nu sällar sig Frankrike till länder som Italien och Spanien. Tyskland verkar gå samma väg. Sverige  däremot tror inte på att stänga ner ett helt land. Framtiden, några veckor eller månader bort, lär visa vilken väg som varit den rätta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.