Hård strid om borgmästarposten i Paris

Hård strid om borgmästarposten i Paris 150 150 Tomas Lindbom

Borgmästarposten i Paris är åtråvärd. Den som vinner i huvudstadens kommunalval blir alltid föremål för spekulationer om hen också kommer att söka och vinna presidentposten i hela nationen. Visserligen har det bara skett en gång under femte republiken, Jacques Chirac var borgmästare innan han blev president, men frågan ställs alltid. Paris är mer än en huvudstad. Den är hjärtat i Frankrike och därifrån utgår det mesta av makten, både politiskt och ekonomiskt. Striden mellan kandidaterna i årets kommunalval är hård och utgången oviss.

Den sittande borgmästaren Anne Hidalgo valdes för sex år sedan efter att under en tidigare mandatperiod varit biträdande borgmästare. Hon liksom sin företrädare är socialist, en i övrigt närmast utrotningshotad art i den franska politiken efter Francois Hollandes misslyckanden som nationens president 2012-2017. Ändå har hon en relativt stark position i opinionsmätningarna när hon nu ställer upp för omval.  Hon ligger kring 24 procent men har en rad medtävlare som jagar henne tätt efter.

Rachida Dati är den farligaste medtävlaren. Hon är Republikanernas kandidat och justitieminister under åren när Nicolas Sarkozy var president (2007-2012). Dati är född i Frankrike till en marockansk pappa och en algerisk mamma och i en fattig miljö. Fattig är däremot inte intrycket hon ger i dag. Tvärtom visar hon sig gärna i dyra märkeskläder och framträder som en representant för de mondäna parisarna. Hennes politiska hållning är starkt konservativ och hennes retorik skarp och konfrontativ. Hon sägs också vara en av Sarkozys favoriter. Häromdagen uppträdde han på ett valmöte för att stötta Dati i hennes kampanj.

Agnès Buzyn representerar La République en Marche! Denna läkare och tidigare hälsominister i den nuvarande regeringen har svårt att lyfta sina opinionssiffror nu några dagar före första valomgången i kommunalvalet. Allt beror på om hon mellan de två valomgångarna kan göra en allians med någon eller några av de andra kandidaterna men hon lider samtidigt av att Macron och hans regering har så dåligt förtroende i opinionen. Det troliga är att hon och Rachida Dati ingår en allians mellan andra och tredje valomgången för att kunna slå Hidalgo men vem ska då bli borgmästare? De är jämnstarka i mätningarna och båda är starka personligheter. Ingen vill ställa sig i ledet bakom den andra. Anne Hidalgo kan förmodligen räkna med stöd av de grönas kandidat och kanske några andra av vänsterkandidaterna. Möjligen räcker det till att hon slutligen väljs.

Helt kort gäller följande vid valet: De listor som når mer än 10 procent av rösterna i den första valomgången går vidare till en andra valomgång. Bilden från mätningarna i Paris pekar på en stor splittring . Minst tre kandidater lär gå vidare med sina listor; Anne Hidalgo, Rachida Dati och Agnès Buzyn. Till den andra valomgången kommer säkert ett par av de andra kandidaterna att ställa sig bakom någon av dessa tre.

Coronaviruset är en stark orosfaktor kring kommunalvalen i allmänhet. Ikväll, torsdag, kommer Emmanuel Macron att tala till nationen. En fråga handlar om det ens är möjligt att genomföra kommunalvalen. Mätningar pekar på att kring 15 procent av väljarna kommer att avstå från att rösta med hänvisning till coronaviruset. Det är många äldre väljare som känner oro över att utsätta sig för smittorisk när det befinner sig i vallokalen. En del använder säkert viruset som en ursäkt för att slippa gå och rösta. Det sägs gälla en del yngre väljare som alltid röstar i mindre utsträckning än de äldre. Den nya regeln som förbjuder folksamlingar på mer än tusen personer har också hindrat en del möten att genomföras under valkampanjen. Av det skälet finns det personer som förordar att valen skjuts upp. Å andra sidan finns också de som misstänker att regeringen vill skjuta upp valen för att slippa möta väljarnas dom. Det saknas aldrig konfliktämnen i den franska debatten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.