Macrons parti i svårigheter i de stora städerna inför kommunalvalet

Macrons parti i svårigheter i de stora städerna inför kommunalvalet 150 150 Tomas Lindbom

Redan på söndag blir det kommunalval i Frankrike. Det rör sig om den första valomgången. De främsta kandidaterna går vidare till en andra valomgång en vecka senare. Det är viktigt för La Répubique en Marche! att skaffa sig en bra position i så många städer som möjligt, särskilt de allra största i landet. Dels visar det på styrka, dels förbereder det för en starkare kampanj inför presidentval och val till nationalförsamlingen 2022. Det ser inte särskilt bra ut för Macrons parti.

Paris är alltid den viktigaste staden i alla val. Paris är samtidigt en stad som missgynnar extrema parti och gynnar de traditionellt stora som Socialistpartiet och Republikanderna, tidigare gaullisterna eller UMP. Det visar sig att det även gäller i år. Macron gick bra i presidentvalet och han har stora supportergrupper i den välutbildade medelklassen i Paris. Trots det har hans kandidat(er) svårt att rycka ifrån. Anne Hidalgo, socialisten som suttit i många år som biträdande borgmästare innan hon i förra kommunalvalet tog över borgmästarfunktionen, leder i mätningarna om än knappt. Paris innerstad är mer röd än man skulle tro. Faktum är att staden styrts från vänster i stort sett hela detta sekel. Men Republikanerna är också starka och lanserar i år Rachida Dati som sin kandidat. Dati var justitieminister under Nicolas Sarkozys regentperiod och är en färgstark och profilerad politiker.

LREM har dessutom problem genom den sexskandal som tvingade Benjamin Griveaux att hoppa av kampanjen för bara några veckor sedan. Han har ersatts av förra hälsoministern Agnès Buzyn som mitt under coronavirusets utbrott lämnade regeringen för att försöka rädda Paris åt sitt och President Macrons parti. Hon ligger i dag på en tredje plats efter Hidalgo och Dati. Det är jämnt mellan dessa tre kandidater men frågan är förstås hur rösterna fördelar sig i en andra valomgång. Vilka av kandidaterna går vidare och hur fördelar då väljarna sina röster? Det är inte alls osannolikt att Republikanernas Dati eller den sittande borgmästaren från Parti Socialiste vinner.

I Lyon ställer Gerard Collomb upp på nytt. Han har länge varit borgmästare i staden, som representant för Socialistpartiet, men under en kort tid inrikesminister i Macrons regering. Nu representerar han LREM och andra mittenpartier och leder i opinionsmätningarna. Men även i detta fall påverkas allt av hur de andra partiernas väljare kommer att rösta i en andra valomgång.

Det är också öppet i Marseille där republikanernas Jean-Claude Gaudin  av åldersskäl låter bli att ställa upp för ännu en mandatperiod. Här är Macrons representant i ett utsatt läge och lär knappast kunna vinna. Så gäller i många av de andra större städerna i landet. Grenoble är mer vänster. Bordeaux har en kandidat som efterträtt den legendariske borgmästaren i staden, Alain Juppé och som hindrar LREM:s kandidat från att vinna. Så ser det ut på många ställen. I Perpignan kan mycket väl Louis Aliot som tidigare varit sambo med Marine Le Pen ta hem spelet.

I coronavirustes spår vet ingen hur stort valdeltagandet blir. Det kan också påverka utgången. Vi går mot ett kommunalval som blir spännande och ovisst på många platser

Leave a Reply

Your email address will not be published.