Nye premiärministern i Macrons skugga

Nye premiärministern i Macrons skugga 150 150 Tomas Lindbom

Jean Castex heter Frankrikes nye premiärminister. Han ersatte igår Edouard Philippe som innehaft posten sedan Emmanuel Macron blev president i maj 2017. Castex var okänd för de flesta fransmän. Han kan beskrivas mer som en tjänsteman än som politiker trots att han uppburit ett antal poster på det lokala planet. Han har sedan 2008 varit borgmästare i den lilla staden Prades nära Toulouse och Perpignan i den katalanska delen av Frankrike. Han talar också med en stark dialekt från detta område som är långt från den parisiska storstaden, för övrigt närmare Barcelona på flera sätt. Castex har en folklig framtoning men är också präglad av sina år i Paris dit han flyttade för studier i elitskolorna tidigt i sitt liv, kring 20-årsåldern.

Castex beskrivs av dem som känner honom som en jovialisk person, alltså folklig på ett sätt som Macron aldrig varit eller lär bli. Han klär sig inte och rör sig inte som den typiske elitpolitikern i Paris gentila salar. Han kommer sannolikt också att bli uppskattad i bredare kretsar i Frankrike för sin mer anspråkslösa stil och sin allmänna duglighet. Han har i högre grad haft tjänstemannaroller i den högsta franska statsledningen. Senast fick han i maj av President Macron uppdraget att leda arbetet för att föra landet ur den nedstängning som haft svåra konsekvenser för ekonomin. Han har haft en rad liknande uppdrag, bland annat samordningen mellan departementen med målet att ge Paris de olympiska spelen 2024.

Han är också politiker med förankring i det republikanska partiet. Han var rådgivare i sociala frågor åt President Sarkozy 2010-12. Han ställde sig bakom Francois Fillons kandidatur till presidentposten 2017. Förutom funktionen som borgmästare fram till utnämningen till premiärminister har han också haft regionala politiska uppdrag i södra Frankrike.

Emmanuel Macron har medvetet valt en premiärminister som inte ska stjäla något av den strålglans som presidenten hoppas ska falla på honom själv. Castex lär inte ha sådana ambitioner och skulle inte lyckas heller om han försökte. Hans vardaglighet, hans duglighet och arbetsförmåga är perfekta egenskaper under de sista två åren av Macrons mandatperiod. Nu ska en kampregering formas med idoga och framgångsrika ministrar som lägger grunden för en president i kampanjer med sikte på en ny valseger 2022. Macron hade gärna utsett en kvinna men ingen av de kandidaterna passade in i den bild han gjort sig av den perfekta premiärministern. Han ville inte heller ha en stark grön företrädare på posten. Då hade denna person kunnat stjäla uppmärksamhet från Macron kring miljöfrågorna. En lojal premiärminister var viktigt. Allt pekar på att Jean Castex kommer att vara lojal.

Det är tveklöst så att Macron är nöjd med att Castex har sin förankring i högern. Det ger goda förutsättningar att behålla de högerväljare som han vann i valet 2017. Däremot kan Macron med vissa reformer visa att han har ett öra också till vänster. Miljön kan få en tydligare funktion i den tillkommande regeringen om han väljer ett par nya och grönt sinnade ministrar. Han kan också visa större öppenhet mot de fackliga organisationernas inflytande i arbetsmarknadsfrågor. Låta förhandlingar mellan parterna på arbetsmarknaden få större betydelse, bland annat i pensionsfrågan som ännu inte är avgjord.

Castex kommer att presentera sin regering, sannolikt på måndag. Presidenten kommer vid lämpligt tillfälle att beskriva hur han vill använda de två återstående åren av sin regenttid på bästa sätt. En sådan deklaration kommer snart.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.