Café gourmand eller fika

Café gourmand eller fika 150 150 Tomas Lindbom

Den svenske statsministern Ulf Kristersson har välkomnat den franske statschefen Emmanuel Macron med några ord om det svenska begreppet fika och betydelsen, vad jag förstår, att ta det på allvar. Det är förstås en lustifikation och väldigt svenskt som sådan. Det lilla landet vill gärna visa att det har något unikt som det stora landet saknar men av artighet måste uppmärksamma och gilla. I bästa fall är det ett charmigt drag som vi svenskar visar upp.

Uppmärksamheten kring fikat påminner mig om när dåvarande finansministern – eller hade han då blivit EU-kommissionär – Pierre Moscovici hållit föredrag på Handelshögskolan i Stockholm och fått en present av skolledningen efter seminariet. Moscovici mötte de franska journalisterna ute på Sveavägen där han bar på en form av kniv som de aldrig sett. ”Vad har ministern fått?” ”Det är något slags kniv som svenskar använder för att skära ost”, svarade Moscovici och såg måttligt road ut över presenten. Det är lätt att föreställa sig den svenska nationella stoltheten som omgav överlämnandet av osthyveln från Handelshögskolans rektor till den höge politikern från Paris.

Osthyveln är ett verktyg som har sin funktion för att skära hårdost i tunna skivor och lägga på bröd och smör. Det må vara rätt unikt. Jag vet att min franska familj tycker det varit roligt att ta med den från Sverige och använda den till frukostosten. Däremot undrar jag över svenskens utvecklade vurm för fikandet. Är det inte snarare en konstruktion i postmodern anda? I min barndom bjöd svenska familjer hem varandra på kaffe med dopp som bestod av bullar, småkakor och gärna en bakelse eller tårta. Min mamma bjöd varje år på sin födelsedag hem sina kvinnliga kusiner på den sortens kalas. Då kunde man tala om fika fast ingen nämnde ordet. Förklara för mig vad fika är i dag? Jag går in på mitt favoritkafé i Vasastan och beställer en kaffe och en kanelbulle. Är det fika? Vad är så originellt med det? Vem bullar upp med bulle och småkakor klockan tre på eftermiddagen på ett kafé eller hemma? Visserligen dricker just fransmännen ofta en slät kopp kaffe på dagen eftersom deras luncher på restaurang är så omfattande. Men det finns underbara patisserier dit de kan gå för att njuta av bullar och framförallt bakverk som ytterst få konditorer i Sverige någonsin lyckats skapa.

Nej, jag tror på min teori att vi behöver någonting att vara stolta över, något som särskilt fransmännen inte har. Det skaver i den svenska själen att dessa usla fransmän alltid ska vara bäst på alla former av föda.

Låt mig en sista gång sätta in kniven i den svenska folksjälen. Café gourmand. Det är verkligen en form av fika som serveras på eftermiddagar eller som enklare dessert med kaffe. Förutom  kaffet presenteras på ett fat tre olika små bakverk. De är estetiskt tilltalande och läckra att begå. Fika är en tveksam konstruktion. Café gourmand är högst reellt och dessutom mycket välsmakande. Kanske kommer Macron att drömma om sina café gourmand i Elyséepalatset när han bjuds på svenskt bryggkaffe med kanelbulle i Rosenbad.

4 comments
 • Helene

  Hej Tomas! Det som är utmärkande för Sverige i det här avseendet är att vi tar en gemensam paus på jobbet, ibland både kl 10 och 15. Man tar en gemensam paus o fikar. Det har fascinerat kollegor från andra länder , inklusive Frankrike. Nu är det inte lika rutinartat längre men många ställen vill behålla traditionen för sammanhållningen. Och så sent som förra året hade vi besökare i Sverige som undrade vad detta är för tillställning. Mycket annat är ju också att fika, men jag tror det är det som är ovanligt med svensk fika. Tack för en mycket informativ och bra blogg.

 • Kerstin

  Ja, jag tror inte heller att det som särskiljer det svenska fikat från t ex ett fantastiskt franskt bakverk är kvaliteten på det vi stoppar i oss, utan det faktum att vi – tyvärr – gärna dricka kaffe och äta något sött två gånger om dagen mellan måltiderna, och vi gör det gärna tillsammans på jobbet eller hos varandra. Jag har i många år jobbat med Comenius- och Erasmusprojekt för skolor inom EU, och våra partnerskolor tycker alltid att vi är extremt fixerade vid våra fikapauser. Det är inte kvaliteten utan att det hör till den dagliga rutinen som är speciellt, tror jag. Särskilt tror jag att förmiddagsfika är ganska avvikande och anses förstöra lunchen – med en viss rätt får man väl säga!

 • Agneta

  Hej Tomas och tack för en mycket trevlig och initierad blogg!
  En café gourmand i Sverige aväts inte på eftermiddagen, à la fika med kaffe och wienerbröd/kanelbulle! En café gourmand i Sverige är snarare det man äter efter en lunch eller för all del även en middag, då man inte vill ha en hel dessert utan bara kaffe med ett par, tre små läckra chokladbiskvier. Alltså något lite sött och gott och inte mäktigt av avsluta måltiden med!

 • Agneta

  En liten rättelse: Den kvinna som, liksom Robert Badinter, under några efterkrigsdecennier var en av en handfull mycket starka personligheter inom politiken, var Simone Veil.
  Simone Weil (1909-1943) var även hon betydelsefull och en stark personlighet, men hon var filosof och hade ingenting med reformer under efterkrigstiden att göra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.