Valérie Hayer är Macrons kvinna i EU-valrörelsen

Valérie Hayer är Macrons kvinna i EU-valrörelsen 150 150 Tomas Lindbom

I början av juni sker valet till EU-parlamentet. Det är ett ovanligt viktigt EU-val denna gång. Starka krafter från höger utmanar de partigrupper som i decennier dominerat i Bryssel, främst EPP, moderater och kristdemokrater, de progressiva och socialdemokraterna och den liberala gruppen som nu kallas Renew Europe.

Frankrike berörs av historiska skäl särskilt mycket av hur politiken i Bryssel utvecklas och franska presidenter söker styra den i så hög grad som möjligt. Det gäller förstås särskilt Emmanuel Macron som gjort EU-politiken till en av sina huvudfrågor.

De franska olika partilistorna har nu formats och det är intressant läsning inte minst vad gäller toppnamnen. De stora partiernas listor toppas av politiker som redan har erfarenhet från Bryssel. Nationell Samling leds av Jordan Bardella, Republikanerna av François-Xavier Bellamy och Renaissance, det vill säga Macrons parti, av Valérie Hayer. Alla tre har suttit i Europaparlamentet under den senaste mandatperioden.

Valérie Hayer har redan i dag en framskjuten position inom Renew Europe eftersom hon är dess ledare. Hon blev det helt nyligen eftersom den tidigare ledaren Stéphane Séjourné utsetts till utrikesminister i den nuvarande regeringen under premiärminister Gabriel Attal. Hon är 38 år. Kommer ur den franska politiska mitten (UDI) innan hon anslöt till Macron. Hon har en familjebakgrund inom jordbruket vilket är viktigt för Macron. Böndernas nuvarande uppror i Frankrike och andra länder är redan problematisk i förhållande till Nationell Samling som positionerat sig som pro-jordbruk. Men samtidigt är hennes profil lik många andra inom Renaissance. Hon är advokat och har sysslat mycket med budgetfrågor.

Hayers låga ålder är en viktig konkurrensfördel inför ett val där alla hennes huvudkonkurrenter är unga. Bardella är 28 och Bellamy 38. Dessutom är en annan toppkandidat, för Eric Zemmours parti Reconquête, också ung. Det rör sig om Marine Le Pens systerdotter Marion Maréchal som är 34 år.

Många ser fram emot valdebatterna när dessa unga och framåtsträvande politiker ska tampas med varandra med den retoriska förmåga som de alla besitter. Även vänstern har skickliga kandidater som toppar deras listor inför EU-valet och även de är unga. Vänsterpartiet La France Insoumise toppas av Manon Aubry (35 år) och socialisterna av Raphaël Glucksmann (45 år), son till den i Frankrike berömda filosofen André Glucksmann, parhäst till Bernard-Henri Lévy, också kallade för de nya filosoferna på 1980-talet.

Nationell Samlings Jordan Bardella är ett stort hot för Hayer och Renaissance. Han leder i mätningar och med tanke på hur starka de högernationella partierna är för närvarande både i Europa och inte minst i Frankrike ska det mycket till för att Hayer ska hämta in Bardellas försprång till valdagen i juni.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.