Macron väljer att utlysa nyval

Macron väljer att utlysa nyval 150 150 Tomas Lindbom

Det gick dåligt för Macrons partilista i EU-valet igår. Det var ingen överraskning eftersom alla väljarmätningar redan i förväg förutsett katastrofen men under den tidiga söndagskvällen fick alla resultatet svart på vitt. Macrons lista, toppad av Valérie Hayer, nådde inte ens upp till 15 procent. Däremot gick det bättre för Nationell Samling som nådde 32 procent och utklassade inte bara regeringspartiet Renaissance utan hela det politiska etablissemanget. President Emmanuel Macron begärde tv-tid till kl 21 och meddelade då att han samma kväll lät upplösa nationalförsamlingen och utlysa nyval till söndagarna den 30 juni och 7 juli.

President Macron kan mycket väl vara övertygad om sin egen kraft att som Frankrikes ledare förmå folket att vända sig från detta högernationella parti och istället ansluta sig till honom. Det finns ett kejserligt drag hos honom – omvittnat av många – och en tro på sin egen karisma och förmåga att förändra politiska skeenden.

Det är svårt att tro att han skulle lyckas  med sitt politiska schackdrag denna gång. Egentligen har han inte lyckats särskilt bra att som president samla folket bakom sina reformer. Han har blivit allt mer impopulär hos den egna befolkningen. Valresultatet igår pekade på detta. Förutom stödet av 15 procent av befolkningen bestod opinionen av motståndare till honom. En del av de republikanska väljarna, de som stöder det franska klassiska högerpartiet, kan nog tänka sig att rösta på hans parti i ett kommande val. Däremot är vänstern i opposition och naturligtvis ytterhögern.

Macron kan i detta val i bästa fall hoppas på en splittrad opposition; en vänster och en höger som inte kan samarbeta med varandra och där hans partigrupp kan fortsätta att söndra och splittra i nationalförsamlingen. Det blir svårare att hitta en ny premiärminister och en ny regering som omfattar andra partier och rörelser i det franska samhället och som kan driva hans politik. En fransk president är visserligen mäktigare än de flesta statschefer i västvärlden men utan nationalförsamlingens stöd kan han inte få igenom mer än ett fåtal lagförslag.

Det blir oerhört spännande att följa valrörelsen. Hur kommer partierna att interagera? Vilka kan tänka sig att samarbeta kring gemensamma kandidater? Det blir också dramatiskt att följa valet som kommer att genomföras i två valomgångar. Valsystemet bygger på majoritetsval i enmansvalkretsar. Det råder inget tvivel om att en stor del av valmanskåren sympatiserar med Nationell samling. Frågan är hur väl andra partier kan blockera dess framfart genom att alliera sig med varandra.

Den 7 juli på kvällen vet vi. Ett par veckor före OS i Paris kan Frankrike ha en ny regering som inte alls stämmer med presidentens politiska linje. Det kan hända att Jordan Bardella är ny premiärminister. Det skulle leda till en anspänning i huvudstaden som nog ingen önskar sig. Det är ändå tillräckligt problematiskt för Frankrike att arrangera ett OS i ett läge med terrorhot. Landet behöver dessutom inte en skakig regeringsombildning som inte minst kommer att uppta en stor del av Macrons arbetstid under de dagar som hela världens blickar riktas mot Frankrike – och mot honom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.