En fransman mitt i krisen

En fransman mitt i krisen 150 150 Tomas Lindbom

”Den aktuella krisen i världen är politisk”. Så säger Internationella valutafondens chef, den franske socialisten Dominique Strauss-Kahn i den statliga TV-kanalen France 2:s stora debattprogram A vous de juger ikväll.

Hans deklaration pekar så tydligt på att finanskrisen har djupare orsaker än ett antal giriga finanslejon och företagsledare. Krisen följer på en global ekonomisk ordning som saknat politiska ramar och en fungerande social ordning och som därför kommit att gynna ett fåtal och missgynnat en hel värld. Girigheten hos vissa direktörer är skamliga i sig, menar Strauss-Kahn men det avgörande är att kapitalismen tillåtits expandera utan nödvändig reglering.
Den förre franske finansministern säger i TV-intervjun att världen bara kan ta sig ur den nuvarande krisen om bankerna får resurser att åter börja lämna krediter till företag och enskilda människor. När hjulen snurrar igen och konjunkturen vänder uppåt – 2010 enligt hans bedömning – måste alla goda politiska krafter införa ett regelverk som hindrar den otyglade kapitalismens missgärningar.
Dominique Strauss-Kahn betonar också i TV-programmet hur oerhört smärtsamt den nuvarande krisen slår mot människorna i utvecklingsländerna och att västvärlden har ett stort ansvar i att stötta dessa länder. Det är både en ekonomisk och moralisk nödvändighet, menar han.
1 comment
  • NJ Roland Johansson

    FSK hade varit den bäste president Frankrike kunde fått, men han stod sig med sin pragmatiska framtoning slätt i socialistpartiets primärval mot en stajlad Segolène Royal som spelade rollen av passionara.

    Tack förresten för en sällsynt möjlighet att läsa insiktsfulla artiklar om Frankrike.Svenska media brukar mest odla fördomar när det gäller Frankrike. Se här en länk till ett bra exempel i DIs nätupplaga. Notera att vi är några som reagerat bland de sista läsarkommentarerna.

    http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=20093\28\331002&sectionid=Ettan

Leave a Reply

Your email address will not be published.