Bjällerklang i Paris

Bjällerklang i Paris 150 150 Tomas Lindbom

Julen närmar sig även i Paris. Det innebär trängsel i affärer och tunnelbana och kyla utan snö.

Jag befinner mig några eftermiddagstimmar i Galeries Lafayette vid Operan mitt i Paris. Går mellan huset för kvinnor och huset för män. Det är bättre i huset för män eftersom färre män handlar och framförallt stannar kortare tid i varuhuset. Med dottern hittar vi snabbt en skjorta till mig och betalar snabbt och enkelt. Jackan till dottern  i kvinnohuset (förlåt!) är inte lika enkel att finna. Så många olika butiker i samma hus, så många olika jackor och så många som trängs. Jag följer med henne från butik till butik och tittar samtidigt på den gigantiska julgranen som räcker upp fyra eller fem våningar i huset. Magnifik, väl dekorerad och fullständigt artificiell.

Jul för parisarna är minst lika kommersiell som i Sverige. Det är mildare, + 3 grader och regnet hänger i luften. Väldigt få juldekorationer, inga tomtar, inte ens några expediter med glitter i håret. Precis som vanligt i Paris varuhus men mer hysteriskt. Alla verkar ha sparat sina julklappsinköp till de sista dagarna. Men parisarna har en bonus. Den 24 december är det normal arbetsdag och alla affärer är öppna som vanligt. Det som inte har inhandlats före julafton går att skaffa när vi svenskar redan ligger dästa av jullunchen framför Kalle Anka på TV. Först sent på julaftons kväll börjar det korta franska julfirandet som egentligen avslutas redan på juldagen.

Jag ser fram emot julaftonskvällen med kalkon och en läcker sockrig efterrättstårta kompletterad med gravad lax från Mariahallen på Södermalm. Sedan är det dags att återvända till Stockholm

1 comment
  • Arvid

    Du avslöjar dig själv Tomas – du kan omöjligen vara i Frankrike:

    ”Med dottern hittar vi snabbt en skjorta till mig och betalar snabbt och enkelt.”

    Så går det inte till. Ingen betalning går snabbt och enkelt i Frankrike. Alltid ska den första personen framför betala med check, sen ska den andra personen betala med samtliga sina kopparmynt, sedan ska den tredje personen bråka om varuhusets luddiga bonuskortsystem och slutligen får man veta att just det kontokortet man själv använder inte uppfyller varuhusets krav de veckor som innehåller röda dagar.

    Var du än är önskar jag dig en God Jul!

Leave a Reply

Your email address will not be published.