Nu stänger Sarkozy dörren åt vänster

Nu stänger Sarkozy dörren åt vänster 150 150 Tomas Lindbom

Bernard Kouchner och Fadela Amara blev ministrar i Sarkozys högerregering 2007 och de sitter där fortfarande men knappast länge till. Om några dagar eller om några veckor kommer en regeringsombildning och då är det farväl till öppningen vänsterut i politiken. Med ett undantag. Och han har verkligen blivit omvänd till en sann sarkozyst. Integrations- och identitetsministern Eric Besson!

De svenska miljöpartisterna bör studera fransk politik innan de bestämmer sig för att ge sig närmare i lag med alliansen. Det kan verka lockande att gå i samverkan med den riktning inom politiken som har vind i seglen dessa första decennier av det tjugoförsta seklet. Farorna är ändå uppenbara och det visar utvecklingen i Frankrike. L´ouverture (=öppningen) kallas det i nyfransk politisk prosa. President Sarkozy kryddade sin regering med flera kända vänsternamn och gjorde lång näsa åt oppositionen. Dessa vänsterpolitiker i hans sällskap kanske hoppades på makt och trodde på hans ord om öppning och bredd i politiken. Nicolas Sarkozy – en president för hela folket – men ack så fel det blev.

Bernard Kouchner har blivit en lam anka i utrikespolitiken som helt styrs från presidentens kansli. Fadela Amara har genomfört en urvattnad lag för att förbättra villkoren för människor i de utsatta förortsområdena men en färsk utvärdering visar att allt är sig likt. Ingenting har blivit bättre. Nu är de båda ifrågasatta hos presidenten och hans rådgivare och saknar trovärdighet hos sina gamla vänner inom vänstern. Kouchner har bett att få avgå men det ryktas om att han överväger att ta en annan och mindre viktig post som minister för mänskliga rättigheter i den nya regeringen som Sarkozy just nu sitter och skissar på.

Eric Besson var fram till första halvan av valrörelsen 2007 den viktigaste rådgivaren hos presidentkandidaten från socialistpartiet, Ségolène Royal. Då avgick han plötsligt för att någon månad senare sätta sig i Royals motståndares regering. Hans förändring har varit desto mer genomgripande. I dag agerar han repressivt i frågor om invandring och i ambitionen att utvisa människor tillbaka till sina hemländer. Senast gäller det den uppmärksammade aktionen mot romerna.

Öppningen vänsterut är nu historia. Nu handlar det för presidentens del om att fånga in väljare till höger om hans parti. Nationella fronten har ett underlag på minst tio procent av väljarkåren och den gruppen vill han räkna in i sin majoritet när det närmar sig president- och parlamentsval 2012. Inga mjukisar med vänsteråsikter står högt i kurs. En människorättskämpe som Kouchner placeras på avbytarbänken utan framtid i något läger. Fadela Amara lär knappast ha stärkt sin position heller. Nu har hon efter tre år visat att hon inte kunde förbättra situationen för alla dem som lever i förorterna och för vilka hon tidigare varit ett hopp om en bättre framtid. Bara Eric Besson kan se ljust på framtiden. Han har vänt 180 grader och är en nyttig arbetare i presidentens bygge av sitt nya Frankrike.

1 comment
  • Simon

    Vill minnas att jag har läst någonstans att Reinfeldt försökte med samma trick 2006 och till arbetsmarknadsminister värva SACO:s ordförande, en f.d. medarbetare i någon S-regering. Det hade varit guld om han skulle ha lyckats, men som tur är hade hon en stadigare ryggrad än så.
    Men kanske landet i fråga vara större för att sådana trick ska fungera, Kouchner tänkte väl att han som en av grundarna till en av världens mest respekterade hjälporganisationer skulle kunna göra något gott för världen som utrikesminister under sina sista år som yrkesverksam (Koucnher är född 1939) än som oppositionspolitiker. Synd att han blev lurad, hoppas att han tyckte att hans själ var värt posten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.