Eva Joly och affärerna

Eva Joly och affärerna 150 150 Tomas Lindbom

Affärer kommer och går i Frankrike. De två senaste handlar dels om misstänkta mutor från Liliane Bettencourt till det franska gaullistpartiet (UMP) Den förre ministern Eric Woerth stod i blickfånget som mottagare av generösa och förbjudna  bidrag från parfymdrottningen och en av Frankrikes rikaste personer. Den andra affären är den nu aktuella Karachiaffären där återigen pengar som skulle gått som betalning från Pakistan till franska staten för försäljning av u-båtar istället gick till dåvarande premiärministern Balladurs kampanjfond för presidentvalet 1995.

Dessa affärer gör den vanlige fransmannen upprörd men inget verkar stoppa politiker från att fiffla på nytt. Korruption är en del av den franska statsapparaten och hur mycket folk än klagar på sakernas tillstånd så verkar få tro på en förändring till det bättre.

Eva Joly blir sannolikt de grönas presidentkandidat 2012. Hon var 1992-2002 undersökningsdomare i Paris och rullade upp en stor skandal, den så kallade Elfaffären som dömde politiker och affärsmän till fängelsestraff. Hennes insatser i den och andra affärer var betydelsefulla och framgångsrika och hon har i det franska folket ett sällsynt gott rykte för att vara politiker. Den norskfödda juristen har endast ägnat sig åt politik några år och kanske är det en bidragande orsak till att hon snabbt skaffat sig en så framträdande position att många tror att hon kan besegra Nicolas Sarkozy 2012.

En annan orsak till att många tror på hennes möjligheter att vinna presidentvalet är att hon faktiskt besitter en oerhörd kraft och vågar utmana samhällets högsta makthavare. En av de dömda var förre Elfchefen Loik Le Floch-Prigent.

Frankrike är ett land i identitetskris. Dess självbild rimmar på en rad områden  illa med det faktiska tillståndet i landet. Korruptionen består och måste minska om inte landet ska marginaliseras. Mutskandaler som avlöser varandra ger inget bra renommé i en västvärld där de anglosaxiska och nordeuropeiska länderna styr moralvärderingarna inom lagstiftningens och statsförvaltningens områden.

Norskfransyskan Eva Joly blir ett alltmer lockande alternativ. Hon har dessutom valt att engagera sig i det gröna parti som samlar alltfler väljare och som kan bli en starkare utmanare till regeringsmakten än de traditionella vänsterpartierna. Hon har inte heller den ballast i en rörelse som andra politiker.  Dessutom är hon – åtminstone hittills – moraliskt omutlig

Leave a Reply

Your email address will not be published.