Bernard Pivot och litteratur på tv

Bernard Pivot och litteratur på tv 150 150 Tomas Lindbom

Det fanns en tid i Frankrike när landet stod i det närmaste still på fredagskvällarna. Det handlade inte om schlagertävlingar eller finaler i fotbollscuper utan om ett litteraturprogram på tv. Bernard Pivot var under åren 1975-90 programledare för Apostrophes och samlade den tidens stora författare, några per vecka, runt ett studiobord och talade om deras böcker om om livet. Miljoner tittare och köer i boklådorna på lördagen när människor ville köpa de böcker som diskuterats kvällen före. Pivot har nu givit ut sina minnen –  i bokform förstås. Les Mots de ma vie på förlaget  Albin Michel.

Bernard Pivot var en man som lite på ett bananskal gled in i en tv-studio och närmast paniskt rädd genomförde sin första sändning med Apostrophes en januarikväll 1975. Trots sin oerhörda nervositet visade det sig att hans blick och gester gick igenom rutan och in i fransmännens hem. Han blev snart smakdomaren nummer 1 i Frankrike när det  gällde litteratur, särskilt skönlitteratur. Det gick så långt att de stora författarna ville umgås med honom. Marguerite Duras ringde honom  till och med klockan 2 på natten för att få sin nyskrivna text bedömd av honom.

Pivot sökte aldrig flärden i umgänget med författarna. Istället lyckades han fortsätta sitt vanliga liv för att dyka upp på fredagskvällen i rutan med nya gäster och med nya frågor. Han var mannen som la ner det mesta av sin tid på att läsa böcker och fundera över dem. Han blev så uppskattad därför att han var så påläst. Han kändes som den gymnasielärare i litteratur som alla hade velat få men få fick. Han var beläst, kändes lite förläst men det bjöd alla tittare på. Han var trovärdig i sin egen stil. Hans kostymer blev snyggare med åren men aldrig så där perfekt måttsydda som vissa andra tv-profilers. Och framförallt snobbade han aldrig med läderbyxor eller höga stövlar. Han var och förblev den lärde lektorn från Lyon.

Fransk tv har alltid haft ambitiösa litteraturprogram på tv. De finns även i dag. Men ingen programledare har kommit i närheten av den lyskraft som Bernard Pivot hade. Det var en annan epok och konkurrensen var mindre. Men frågan är om han inte slagit alla  andra med hästlängder även om han gjort sin debut nu, 2011. Pivot var och är unik. Äkthet brukar till slut vinna över falskhet. Det är förtröstansfullt

Leave a Reply

Your email address will not be published.