Storgräl om kulturers lika värde

Storgräl om kulturers lika värde 150 150 Tomas Lindbom

Frankrikes inrikesminister Claude Guéant har på nytt skärpt tonen mot invandrarna i det franska samhället. I ett uttalande för några dagar sedan hävdar han att alla kulturer inte ha samma värde och han nedvärderar muslimerna med konkreta exempel.

Frankrike är ett land som å ena sidan har problem med att göra upp med sitt koloniala förflutna men som å andra sidan i sin nation innesluter län (départements) som Martinique och Guadeloupe – gamla franska kolonier. Guéants uttalande väcker särskilt starka negativa känslor hos de franska medborgarna i de forna kolonierna.Indignationen uttrycktes också i nationalförsamlingen när en av dess folkvalda – en ledamot av den socialistiska gruppen – jämförde Guéants uttalande med nazismens idéer. Det föranledde UMP:s och dess stödpartiers ledamöter att i samlad tropp lämna plenisalen. I dag uppstod  en ny känsloladdad konfrontation när Claude Guéant skulle svara på en fråga av en av UMP:s ledamöter. Socialisterna satte igång en visselkonsert och smällde i bänkarna medan Guéant talade.

Det är  uppenbart att regeringsmajoriteten är fast besluten att använda rasistiska argument för att vinna över väljare från Nationella Fronten. Valet ska vinnas på två fronter; både till höger och till vänster. Guéant agerar bödel mot invandrarna medan Sarkozy ska övertyga mittenväljarna om att han vill skapa ett Frankrike för alla.

Marine Le Pen kan inte vara säker på att få rätten att ställa upp i presidentvalet. För flera decennier sedan instiftades en lag om att varje kandidat i presidentvalet måste ha stöd av 500 borgmästare eller regionala förtroendevalda för rätten att kandidera. Observera att de som stöder kandidaturen endast stöder hans eller hennes rätt att ställa upp i valet, inte att det innebär ett politiskt ställningstagande för kandidaten i fråga.

Partiet har nu svårt att samla så många namn. Det talas om att Nationella fronten bara lyckats samla ihop cirka 150 namn för sin kandidat. Skulle Marine Le Pen inte få de 500 namnen inom några veckor kommer plötsligt var femte  väljare att stå utan förstahandskandidat. I detta läge blir frestelsen för UMP och presidenten ännu större att ägna sig åt röstfiske högerut. Det är rimligt att tro att Claude Guéants utspel är en del i denna strategi.

Ett av opinionsinstituten har redan mätt hur franska folket ställer sig i ett läge när Marine Le Pen inte medverkar. Nicolas Sarkozy blir då den stora vinnaren. Han hamnar i första valomgången på samma siffra som Francois Hollande som i de andra mätningarna – med Marine Le Pen som kandidat – har ett försprång på  cirka 5 procent.

Valrörelsen 2012 ser ut att infekteras av en debatt med rasistiska förtecken. Med eller utan Marine Le Pen kommer tonläget att höjas. Claude Guéant är inte ensam inom regeringsmajoriteten. En särskild grupp inom UMP företräder en klart invandrarfientlig hållning. Lag och ordning blir en viktig valfråga och den kommer otvivelaktigt att från många håll vinklas så att ansvaret läggs på de muslimska grupperna i landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.