Sarkozy osympatisk men dynamisk

Sarkozy osympatisk men dynamisk 150 150 Tomas Lindbom

Nicolas Sarkozy väcker känslor. I en mätning av undersökningsföretaget IPSOS som Le Monde publicerade igår visar det sig att bara drygt var tredje väljare tycker att han är sympatisk men tre av fyra att han är dynamisk som person. Nästan varannan väljare oroas av hans person och bara var  tredje säger att han verkar ärlig som politiker.

IPSOS har formulerat ett antal påståenden om Sarkozys och hans främste utmanare Francois Hollandes karaktärsdrag  och skillnaderna är påfallande stora. Fram tonar bilden av två skilda politikertyper. Sarkozy är snabbfotad och presidentfähig (han är ju redan president) men oroar genom sin karaktär och är mindre ärlig och uppriktig. Hollande vinner i ärlighet och han uppfattas som betydligt mer sympatisk. Han bedöms däremot inte vara lika dynamisk som sin motståndare.

Det borde oroa Francois Hollande och hans stab att väljarna inte har särskilt stor tilltro till socialistkandidaten när det gäller att framstå som presidentlik. Bara 46 procent tycker att han ger intrycket av att vara en man för Elyséepalatset medan motsvarande siffra för Sarkozy är 66 procent. Hollande har fortfarande en del att bevisa trots att hela hans valkampanj gått ut på att övertyga väljarna om att han är den samlande gestalten i fransk politik.

De senaste dagarna har Sarkozy plockat procent i undersökningarna. Han tar väljare från Marine Le Pen och centerkandidaten Francois Bayrou. Vid intervjuer med de väljare som bytt till Sarkozy visar det sig att Sarkozys statsmannalika sätt att uppträda i samband med dödsskjutningarna i Toulouse imponerar. Centerväljarna anser att trygghet och lag och ordning är viktiga frågor och det har gynnat Sarkozy. Nationella frontens väljare värderar invandringspolitiken högt och i den frågan har Sarkozy fått pluspoäng.

Francois Hollande kan glädja sig åt att han vinner stort över Sarkozy i en fråga. Varannan väljare säger att han förstår dem och deras problem. Bara tre av tio säger att Sarkozy har samma förmåga att sätta sig in i fransmännens situation.

Opinionsinstituten gör nu mätningar i stort sett varje dag men skillnaderna är relativt små över tid. Sarkozy har ökat några procent under mars månad utifrån ett väldigt dåligt utgångsläge. Det gäller den första valomgången. Mätningarna som rör andra valomgången visar på stabilitet. Avståndet till Hollandes fördel ligger kvar kring 54-46 procent. Något enstaka institut har siffran 53.5-46.5 procent.

Nicolas Sarkozy har nu också presenterat sitt ekonomiska program vilket möttes av media med en gäspning. Det är lag och ordning som måste ge den skjuts åt valrörelsen för att Sarkozy ska vända underlaget till seger. För Hollande gäller fortfarande att vara trovärdig i sina löften att förändra de sociala och ekonomiska villkoren för vanliga fransmän och att helst öka sin trovärdighet som presidentlik kandidat.

En intressant kuriositet i mätningen från IPSOS är att i jämförelsen mellan alla kandidaterna i första valomgången är Jean-Luc Mélanchon den kandidat vars uttalanden de senaste veckorna  tilltalar de franska väljarna mest. Han gillas av 45 procent följd av Hollande på 43 och Sarkozy på 29 procent. Mélanchon har tagit folket med storm genom sina engagerade tal runt om i Frankrike och hans hårda attacker mot det franska privilegiesamhället.

En annan, mer bekymmersam iakttagelse gäller Marine Le Pen och väljarnas inställning till henne. Hela 29 procent av alla väljare uppskattar hennes uttalanden de senaste veckorna. Tre av tio fransmän gillar alltså hennes hårda retorik mot muslimerna. Det ska jämföras med de grönas kandidat Eva Joly som bara uppskattas för sina uttalanden av 13 procent.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.