En normal president

En normal president 150 150 Tomas Lindbom

Francois Hollande har fått epitetet en normal president. Han är glad över det eftersom han i högsta grad genom egen medial profilering skaffat sig denna beskrivning av sig själv. Frågan är vad normal står för. Enkelhet men är den påklistrad? Som folk är mest men är en president som folk är mest och vill folket det? Och lever han som andra? Nja.

Franska folket lever ännu en tid i bakruset efter Nicolas Sarkozy. Hyperpresidenten som var så impopulär hos så många. Väljarna sökte en man som föreföll enklare, mer normal i sitt sätt att uppträda. Normal som en nord- och mellaneuropé skulle kalla det. Folket har fått en man som verkar arbeta jämt, uppträder korrekt och vänligt, provocerar mindre i sina uttalanden. Det är kanske normalt. Han har medvetet avstått från semester direkt efter valsegern som Sarkozy gjorde med sin lyxkryssning.

Presidenten har under de första veckorna infört vissa förändringar av symbolisk natur. Lönerna för honom och hans ministrar har sänkts med 30 procent. Han lät sig i förra veckan intervjuas i en tevestudio istället för att låta intervjun ske i Elyséepalatset som alla föregående presidenter varit noga med. Han valde häromdagen att ta tåget till Bryssel istället för eget flygplan. Han stannade framför tågkupén i Paris och talade med några helt vanliga fransmän innan han steg upp i vagnen.

Hans ministrar gör samtidigt markeringar i samma anda. Justitieministern Christiane Taubira gick till fots ett litet stycke mot Elyséepalatset före en konselj. Det väckte uppmärksamhet. De grönas minister i regeringen, Cécile Duflot, tog tunnelbanan och uppträdde i sin första konselj i jeans. Det senare upprörde högeroppositionen som ansåg valet av klädesplagg vara ett utslag av förakt för republikens värderingar.

Politiska bedömare i Paris blir inte särskilt imponerade av den normale presidenten. Han är inte ensam om att börja sin presidentperiod med att uppträda som en vanlig människa. Alla minns Valéry Giscard d´Estaing, president under åren 1974-81 och av aristokratisk börd, när han de första månaderna i ämbetet gick hem till några vanliga franska familjer och åt middag. Nicolas Sarkozy började dua folk till höger och vänster; ett annat sätt för överheten att försöka framstå som folklig. Middagsbesöken upphörde liksom duandet efter en kort tid.

Nej, de politiska bedömarna tror att Hollande snart kryper in i sitt Elyséepalats, tar regeringsplanet till Bryssel och gör sig mer osynlig.Han är tvärtom som person stramare än Sarkozy. Han är en normal president i den meningen. Han representerar i sin stil det som förväntas av den monarkiska typ av statschef som Frankrike förväntas ha. Jeansen lär Cécile Duflot vara ensam om att bära – och inte särskilt länge till. Hollande kommer garanterat att under hela mandatperioden excellera i kostymer i olika nyanser av svart med diskret matchande slipsar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.