God jul i Frankrike

God jul i Frankrike 150 150 Tomas Lindbom

I dag, den 24 december, vaknar fransmännen upp till en helt vanlig vardag. Ikväll efter en helt vanlig arbetsdag börjar julfirandet. I morgon den 25 december är det röd dag men redan den 26:e återvänder alla normalt till sina arbeten. Ett kort men intensivt julfirande i ett land där religion är en privatsak medan upplysningstidens idéer och sekularism istället är helig religion.

God jul är ingen sekulär hälsning. Men gudskelov för alla principiella sekulära uttolkare av samhället betyder God jul numera en önskan om skön vila en dag, mycket god mat och många presenter. God jul kan också innebära att vi ser varandra, våra släktingar som vi annars inte hinner träffa och en och annan vän som dyker upp i juletid. God jul kan också innebära att vi ser de utsatta människor som sitter vid trottoarkanten och tigger eller bor i bilar och i tunnelbanegångar.

Julen spelar en viktig roll. Vi kan tänka på att göra gott. Vi kan önska god jul till dem som innehar maktpositioner och påminna dem om att deras uppdrag är att göra gott för människor. God jul till Francois Hollande och hans regering med en önskan om att de lyckas minska orättvisorna i samhället med en ekonomisk politik som både minskar på underskottet i budgeten och försöker ge utrymme för viss tillväxt. Vi önskar god jul till alla frivilliga i landet som engagerar sig för de utsatta, barn och ungdomar i marginaliserade förorter och för uteliggarna på gatorna i alla större städer.

Vi ska också önska god jul till alla kristna i landet och särskilt till deras företrädare i kyrkorna. De ber för en bättre värld fylld av mer humanitet och kärlek. Låt oss be för att deras kärleksfullhet inte hindras av moralisk och dogmatisk trångsynthet. Låt 2013 bli det år när alla, även kardinaler och biskopar, vågar tro att familjen kan se ut på olika sätt och att världen faktiskt blir mänskligare och kärleksfullare om också samkönade äktenskap blir tillåtna i landet.

God jul och lägg ner de vapen som är avsedda för strider som splittrar nationen. God jul och en önskan om mer värme och kärlek, om mer respekt för medmänniskan oavsett klass, kön och etnicitet – och sexuell läggning.

1 comment
  • Nils

    God Jul också till Dig. Tack för det gångna året och alla intressanta artiklar Du skrivit.
    Önskar Dig en God och vilsam helg och ser med nyfikenhet framemot Dina artiklar nästa år.
    Nils

Leave a Reply

Your email address will not be published.