Fransmännen räds strejker i jul

Fransmännen räds strejker i jul 150 150 Tomas Lindbom

Det är som ett chicken race mellan de fackliga organisationerna och regeringen om frågan som nu hamnat i centrum av arbetsmarknadskonflikten: Blir det möjligt för alla fransmän som vill träffa sina släktingar på annan ort att kunna resa med tåg eller flyg? Svaret är oklart. Det är möjligt att strejken fortsätter över själva julhelgen och tvingar många att stanna hemma.

De senaste dagarna har konflikten trappats upp. CFDT och några andra reformistiska fack beslutade sig för att också gå ut i strejk sedan premiärminister Edouard Philippe beslutat sig för att ta med en höjning av pensionsåldern i reformpaketet. ”Nu har den röda linjen passerats”, förklarade CFDT:s chef Laurent Berger och ännu fler är indragna i strejkerna. Lastbilsförarna har också börjat strejka och blockerar nu vägar runt om i Frankrike. I Parisregionen är köerna enligt uppgifter mycket långa. Det är alltså för närvarande svårt att ta sig med bil, tåg eller tunnelbana till sina arbeten. Särskilt Parisregionen är berörd.

En majoritet, 54 procent, av fransmännen stöder strejkerna men frågan är vad som händer om dessa fortsätter också under julen. Undersökningsföretagen ställer frågor om skulden för en sådan fortsättning av strejkerna. Det är inte så uppenbart vem som vinner eller förlorar men enligt Ifop är fler fransmän inställda på att ge regeringen skulden för inställda tåg i jul än att lägga ansvaret på de fackliga organisationerna. Skillnaden är dock inte särskilt stor och många respondenter i undersökningen har inte deklarerat  någon bestämd åsikt.

Det står däremot klart att en majoritet tror att konflikten kommer att bestå. Människor menar att båda parter är angelägna att vinna bataljen. De radikala facken som CGT och FO kräver att regeringen backar helt från förslaget medan det för regeringen och för Macron anses uteslutet att backa. Många politiska bedömare menar också att han hellre tar konflikten nu och kan redovisa att han genomfört sitt löfte att reformera pensionerna när det kommer till nästa presidentval 2022. Trots allt har han ju sina egna väljare i La République en Marche och en stor del av högerns väljare bakom sig och det räcker gott och väl för att säkra en förstaplats i presidentvalets första valomgång och sannolikt också vinna över Marine Le Pen i den andra och avgörande valomgången.

I morgon tisdag är det en ny stor demonstrationsdag. Det är rimligt att tro att regeringen agerar som en följd av hur framgångsrik den blir för de fackliga organisationerna. Blir trycket för stort i morgon kanske regeringen gör en reträtt och lyckas uppnå en paus i strejkerna under helgerna. Regeringsförslaget ska upp i nationalförsamlingen i slutet av januari och de fackliga har också gott om tid att förbereda nya störande aktiviteter efter trettondagshelgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.