Regeringens plan för att ta Frankrike ur coronakrisen

Regeringens plan för att ta Frankrike ur coronakrisen 150 150 Tomas Lindbom

I dag klockan 15 höll Premiärminister Edouard Philippe sitt tal till nationalförsamlingen med besked om hur regeringen tänker sig att ta landet ur karantänen. Han talade i 61 minuter och han var påfallande konkret. Han presenterade en tidsplan för de kommande månaderna. Den 11 maj och veckorna därefter öppnas landets skolor men successivt. Masker krävs av medborgarna i en rad sammanhang. Det kommer också efter den 11 maj att genomföras masstestning i landet. Nästa avgörande datum är 2 juni. Om smittspridningen fortsätter att minska under maj månad kommer från och med detta datum regeringen att fortsätta att lätta på restriktionerna. Först i höst räknar den med att landet återgår till normala förhållanden.

Edouard Philippe bekräftade i sitt tal att skolorna steg för steg ska öppna under maj månad, efter den 11:e. Först öppnas de mindre klasserna och en vecka senare högstadieskolorna (=collège). Men det förutsätter att både elever och skolpersonal respekterar en rad regler. Klasserna får inte överstiga femton elever. Avståndet mellan eleverna i lärosalar och matsalar måste respekteras. Högstadieeleverna ska bära mask. Regeringen ställer en rad krav på skolorna och det finns dessutom en möjlighet för borgmästarna i kommunerna eller rektorerna på skolorna att begränsa rörelsefriheten eller stänga lokalerna om så anses nödvändigt.

Alla som i dag arbetar hemifrån ska fortsätta att göra det, åtminstone fram till den 2 juni. Många affärer öppnar den 11 maj men med en rad restriktioner. Kaféer och restauranger kommer däremot inte att öppna förrän tidigast den 2 juni. Bit för bit kommer också människor att kunna röra sig friare på gator och torg. Individuella sporter kan utövas men inte lagsporter. Det kommer att dröja till hösten innan fotbollsmatcher på elitnivå får börja spelas igen. Inom den närmaste tiden förblir också teatrar och biografer stängda. Plagerna håller stängda åtminstone fram till 2 juni.

Kollektivtrafiken kommer att rulla, om än inte i full utsträckning. Alla trafikanter ska dock bära mask när de tar buss eller tunnelbana. Masken kommer att bli ett vanligt förekommande inslag i gatubilden när nu regeringen släpper ut medborgarna ur  karantänen. Det ska finnas masker för alla i en rad sammanhang.

Från den 11 maj kommer  masstestningar att genomföras. Philippe lovade 700 000 tester per vecka och de som testats positivt kommer att isoleras, i hemmen eller i särskilda lokaler för smittade. Myndigheterna är fast beslutna om att särskilt identifiera alla smittkedjor för att så effektivt som möjligt stoppa spridningen.

Regeringen har alltså en detaljerad plan för tiden fram till 2 juni. I korthet innebär den att fransmännen i juni månad kan börja att leva ett mer normalt liv under förutsättning att smittspridningen kontinuerligt minskar i den takt som de medicinska rådgivarna kräver. I annat fall kommer åtgärderna som syftar till ökad rörelsefrihet att ytterligare skjutas på framtiden. En återgång till ett mer normalt liv kan fransmännen under alla omständigheter inte förvänta sig förrän tidigast till hösten.

 

 

 

 

 

1 comment
 • Lena i Wales och Spanien

  Positiva besked.
  Tror att många behöver detta nu, något att se fram emot.
  Hoppas bara alla är försiktiga så öppnandet kan fortsätta.
  Ett litet förslag : Kanske när vi har ett nytt podavnsitt, skriva det längst ner på bloggen?
  Ha det bra!

Leave a Reply

Your email address will not be published.