Svara på frågan om Frankrikes identitet

Svara på frågan om Frankrikes identitet 150 150 Tomas Lindbom

I dag har jag fått en dokumentation från en av den franska vänsterns tankesmedjor, Fondation Jean Jaurès. Jag kastade mig över den därför att den i ingressen lovade att ge ett tydligt svar på Éric Zemmours verklighetsbeskrivning och samhällssyn i stort. Jag blev ändå rätt besviken. Det mesta handlade om statistik.

Ett kapitel i dokumentationen handlade om något som liknade en analys av Zemmours tänkande. Han har givit upp politikens roll för att istället ägna sig åt demografi, konstaterade författarna. Det är i ock för sig sant. Han vill flytta på folk som inte passar in i den civilisation som enligt honom bör prägla landet; en judisk-kristen kultur. Islam har en annan rättsordning, sharialagarna, konstaterar han och resonerar som följer: Muslimerna ser sig som kulturimperialister som vill lägga under sig andra folk och införa sedvänjor som strider mot de kristnas traditioner. De som inte är födda i Frankrike är inte fransmän oavsett nationalitet. En tysk eller italienare behöver inte vara orolig, sannolikt inte heller asiaterna men muslimerna ligger risigt till. Zemmour som president anser sig ha rätten att skicka iväg muslimer med franskt medborgarskap till sitt hemland. Frågan är förstås vilket det är.

Nu kommer det förhoppningsvis nya dokument från Fondation Jean Jaurès som går in på Zemmours idéer och konkreta politiska förslag. Han har verkligen tänkt igenom sina ståndpunkter och kan inte avfärda som en galning med svepande och generaliserande påståenden. Det kan var och en konstatera som lyssnar på honom i alla de tv-program där han är gäst. Han har en annan vision om nationen Frankrike. För honom handlar det om etnisk tillhörighet och kulturell identitet. Var går då gränsen för det som är acceptabelt ur ett perspektiv där omsorgen om människor med olika bakgrund ändå får råda? Går det att försvara en fransk offentligt finansierad skola som lägger tyngdpunkten på fransk historia, litteratur och filosofi och som hyllar upplysningstidens idéer? Är kristendomen överordnad islam i landet? Får public service-mediernas beskrivning av världspolitiken ha en vinkel som försvarar Frankrike och Västeuropa? Är sekularismen (laïcité) en bra grund för samhällsordningen? Zemmour själv menar att dagens politiska ledning, ja hela det franska etablissemanget, befinner sig på ett gungfly eller, än värre, flörtar öppet med de ”muslimska inkräktarna”.

Svaren på de frågorna kan verka självklara men kring detta problematiserar Zemour och han får miljoner fransmän att på allvar misstro de etablerade politikerna. Och de islamistiska parallellsamhällena som blir ett allt mer problematiskt inslag i vissa invandrartäta förorter spär på misstron.

Så frågan är hur en tankesmedja som Fondation Jean Jaurès med sin socialdemokratiska profil svarar på hans kritik. Det är lätt att göra som i Sverige. Förfasa sig över ”de bruna” utan att formulera en egen idé om framtidens Sverige. Fransmännen har ju en helt annan nivå på den debatten men det är inte lätt att med en liberal eller socialdemokratisk utgångspunkt formulera svar som människor kan acceptera i ett turbulent samhällsklimat. Lättare att fördöma Zemmour i svepande ordalag och inte formulera egna svar på frågorna.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.