Sarkozy och hans folk

Sarkozy och hans folk 150 150 Tomas Lindbom

Finanskrisen slår hårt mot Frankrike. Landet påverkas starkt av krisen inom bilindustrin. Statens  finanser lider av ett upprörande underskott och fransmännens svaga köpkraft var redan före krisens utbrott i september föremål för stor oro.

President Sarkozy har sedan han valdes i maj 2007 snabbt skaffat sig en helt dominerande maktställning i landet. Hans premiärminister och regering är i hans händer och tvärtemot sina föregångare är han både statschef och regeringschef med synpunkter på både stort och smått i politiken. Vänsteroppositionen har under samma period lidit skeppsbrott och saknar både reell och informell makt. Sarkozy förhandlar under denna krisperiod i huvudsak bara med de fackliga organisationerna.
Frankrike är politiskt ett ytterst spännande land och inte minst under denna krisperiod. Sarkozy är i vissa delar skamligt protektionistisk, spenderar statens pengar på lån och stöd till företag och på bidrag till olika medborgargrupper som kommit särskilt i kläm. Hans politik är social och populistisk till lika delar men han drar sig inte heller för att rikta starka och principiella anklagelser mot kapitalismens excesser.
Jag tänker rapportera om vad som händer i Frankrike politiskt, socialt och kulturellt. Om ett land som spelar en viktig roll i Europa men som det skrivs så lite om i svenska media. Följ med på resan till Paris och möt märkliga och spännande fransmän. Intellektuella, elaka, roliga. Eller bara galna. Välkommen på resan!
3 comments
 • Magnus

  Skall bli fantastiskt spännande att följa denna resa. Själv har jag alltid fascinerats av Frankrike och Paris men kan inte säga att jag vet speciellt mycket på djupet om detta land. Precis som du skriver är rapporteringen bristfällig och det allmänna intresset väldigt lågt vilket, när det gäller nyheter, är generellt om det inte handlar om den Anglosaxiska världen eller Mellanöstern.
  Ska suga i mig så mycket som möjligt och förhoppningsvis även kunna bidra med en kommentar eller frågeställning av intresse.
  /Magnus

 • Julia

  Hej hej!
  Vad roligt att du startar en blog om Frankrike, det blir spännande att läsa din analys om fransk politik fran Sverige !
  Jag kan berätta att universitetsreformen som leds av högre utbildningsministern Valérie Pécresse skapar mycket oro just nu. Och ilska. Inte minst sedan Sarkozy i sitt tal fran l’Elysée hade förnedrande ord om fransk forskning (”les chercheurs français produisent 30% de moins que les chercheurs français; alors si on ne veut pas voir ces chiffres, il y a de la lumière, on peut entrer…”). Franska forskare är oroliga att reformen leder till att universitet dikteras av samma principer som företag och att de förlorar frihet i sitt forskande p.g.a budget och att universitetsrektorn far ta beslut fran ett produktivitetsperspektiv. Om du vill läsa mer om det kan du ga in pa la conférence nationale des universités (CPU) websajt: http://www.cpu.fr/

  Kram
  Julia

Leave a Reply

Your email address will not be published.