En försmådd president

En försmådd president 150 150 Tomas Lindbom

Valery Giscard d´Estaing var president i Frankrike 1974-81. Han blev aldrig omvald utan slogs ut av socialisten Francois Mitterand den 10 maj 1981. Förlusten blev tung för Giscard att bära och han kände sig försmådd av sitt folk. Om detta handlade ett TV-program i en av de statliga kanalerna i veckan.

Giscard som han kallades var ädlingen som moderniserade Frankrike i kölvattnet av 1968 och när inte minst de traditionella moraliska uppfattningarna höll på att raseras, dock under stort motstånd. Hans främsta insats på det området var att han fick igenom en lag om fri abort där Simone Weil som familjeminister gjorde en heroisk insats i parlamentet. En av få kvinnor i en ytterst mansdominerad värld.

Giscard var ohjälpligt aristokratisk och främmande för mycket av det som fransmän i gemen upplevde i sin vardag. Han blev känd och även häcklad för att besöka några så kallade vanliga familjer och äta middag med dem. En av kvinnorna som tog emot presidenten berättade hur han förbluffad brast ut i kommentaren: ”vad litet ni har det” när kan kom in i familjens lägenhet. Men han lät sig väl smaka av den säkert utomordentliga femrättersmiddag som hustrun lagat och på amatörfilmen ser man hur Giscard själv öppnade champagneflaskan till tårtan. Även en arbetarfamilj får lov att skaffa en flaska champagne till middagen när det kommer en president på besök.

Mutskandal och en alltmer introvert politisk hållning sänkte Giscard i valet 1981. Hans vidlyftiga kvinnoaffärer påverkade i mindre grad presidentens popularitet. Förutom de Gaulle och Pompidou har alla franska presidenter under den femte republiken varit notoriska jägare av kvinnor. Giscard jagade också vilt – en av hans passioner – men detta höll han hemligt så länge som möligt. Hans överklassbeteende och hans överklassintressen kom ändå att till slut påverka bilden av honom i negativ riktning.

Giscard var den förste presidenten med en faiblesse för USA. John F Kennedy var hans förebild. Han var också mer liberal än tidigare och även senare presidenter, en transatlantisk person med toleranta åsikter i medborgarfrågor och kring moral och mer företagarvänligt liberal i ekonomiska hänseenden.

Giscard har på senare år engagerat sig i Europaarbetet och är förstås en extremt begåvad person. Politiskt i Frankrike var han död i ock med valförlusten. Hans sista ord som avgående president i ett TV-tal till nationen var ”au revoir”. Därpå reste han sig ur en stol och gick ut ur studion med ryggen mot kameran. Ett definitivt farväl till folket.

1 comment
  • NJ Roland Johansson

    Även i EU-samarbetet präglades hans gärning av brist pâ känsla för vad som var acceptabelt för folk i Frankrike och i andra EU-länder. Förslaget till EU-konstitution arbetades fram under hans ledning och var en uppenbar ”non-flyer”. Kanske kunde det vara möjligt att tro att det till nöds skulle accepteras i Frankrike eller Nederländerna (där det som bekans stoppades), men att tro att nagot sadant skulle vara acceptabelt i Storbritannien var helt obegripligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.