Paris i vänsterns händer

Paris i vänsterns händer 150 150 Tomas Lindbom

Frankrikes städer och byar styrs av en borgmästare. Den viktigaste av dem alla är förstås den som styr huvudstaden. Det blir val först 2014 men sedan länge pågår förberedelserna och vi vet redan med stor sannolikhet vilka huvudkandidaterna blir. Premiärministern i Sarkozy regering, Francois Fillon ställs mot Anne Hidalgo, för närvarande högra handen till den nuvarande borgmästaren i Paris, socialisten Bertrand Delanoë.

Paris är i dag en stad som röstar vänster. En stor del av den nya och yngre medelklassen röstar grönt eller rött. Den vänder sig mot den höger i Frankrike som fortfarande bär på konservativa drag som gör den mindre attraktiv för en ung urban medelklass som inte förstår motståndet mot homoäktenskap och som uppfattar högern som mindre liberal än vänstern men också mindre engagerad i miljöfrågorna.

I Paris har också den nuvarande borgmästaren Bertrand Delanoë vävt samman en politik som både arbetar för minskade sociala klyftor och för en medveten miljöpolitik, bland annat i utformandet av stadsmiljön. Anne Hidalgo som nu enligt tidningen Le Monde kandiderar till borgmästarposten 2014 kommer sannolikt att fortsätta i den andan och kommer att få de grönas stöd i den avgörande valomgången när vänstern ställs mot en högerkandidat.

Anne Hidalgo har spanska rötter. Hennes föräldrar flyttade till Lyon när hon var liten. Hidalgo har en gedigen akademisk utbildning inom samhällsvetenskap och juridik men har också ägnat kulturfrågorna stort intresse som politiker. Hon står Martine Aubry nära vilket också innebär att hon bör kunna samarbeta bra med de gröna. Francois Hollande och stora delar av den nuvarande regeringen har redan visat en hållning i miljöfrågan som ökat spänningen i samarbetet med de gröna i nationalförsamlingen. I Paris lär inte det problemet bli så tydligt.

Högern, UMP, kommer sannolikt att lansera förre premiärministern Francois Fillon som kandidat. Han är en moderatkonservativ politiker, mindre aggressiv i tonen än till exempel Nicolas Sarkozy, men traditionell i sina värderingar. Han kan få problem med att mobilisera de unga medelklassväljare som i Paris kallas bobo (bourgeois-bohème) och som utgör en viktig väljargrupp.

Mätningar har redan gjorts om valutgången 2014. Hidalgo vinner med 54-46  över Fillon om det vore val i dag. Dessvärre för högern blir det ännu sämre om väljarna får ställa Hidalgo mot andra högerkandidater. Paris verkar för närvarande vara  i händerna på vänstern.

Leave a Reply

Your email address will not be published.