Arbeta sig ur krisen, säger Macron

Arbeta sig ur krisen, säger Macron 150 150 Tomas Lindbom

President Macron har talat till franska folket igen. Så gör gärna franska statschefer men även deras premiärministrar.Den nuvarande, Edouard Philippe, har gjort det så bra och verkat så övertygande att han vunnit sympatisörer under coonakrisen. Macron däremot står och stampar på samma fläck, en knapp tredjedel av medborgarna tycker att hans senaste tv-tal var övertygande medan 61 procent tyckte motsatsen. Fransmännen tycker att krisen på det stora hela genomförts på ett bra sätt. Det är anmärkningsvärt med tanke på att fransmännen närmast reflexmässigt brukar ogilla det som den politiska makten genomfört.

President Macron och regeringen får naturligtvis rader av kritik av oppositionen och i media. Vänstertidningen Liberation hade följande huvudrubrik efter söndagens presidenttal till nationen: ”Macron gratulerar Macron”. Tidningen och många andra kommentatorer tyckte att han var alltför självbelåten i sina ord om hur krisen tacklats av den exekutiva makten.

Det finns mycket att kritisera i hur krisen hanterats. Antalet döda, oförmågan att skydda många av de äldre i samhället. I efterhand finns de kritiker som menar att de stängda skolorna snarare bidragit till negativa konsekvenser som ökad ojämlikhet och, till att många hemarbetande föräldrar inte kunnat arbeta tillräckligt bra samtidigt som de var tvungna att undervisa sina barn. Kritiker har menat att skyddsutrustningen inte funnits i tillräcklig utsträckning och att testerna kommit igång för sent. Kritiken känns igen från anda länder, bland annat från debatten i Sverige.

Nu gäller det framförallt för regeringen att ta itu med ekonomi- och arbetsmarknadsfrågorna. Macron har satsat 460 miljarder euro av offentliga medel för att hålla företagen och medborgarna flytande under coronakrisens gång. Nu vill han och regeringen framför allt stimulera ekonomin. Inga höjda skatter. Företagen ska i så stor utsträckning som möjligt återta produktionen. Tillväxt genom att producera mer, är parollen. Macron vill se att arbetsgivarna och främst det reformistiska facket CFDT ska komma överens om så få uppsägningar som möjligt men lägre löner för att hjulen ska kunna snurra igen. Det lär vara upplagt för nya konflikter på arbetsmarknaden. Fransmännen har visat återhållsamhet under själva krisen men lär inte vara lika benägna att hålla igen på sina lönekrav under de kommande månaderna.

Först ska folk ha semester. Alla hoppas på att kunna njuta av en skön sommar med sol och bad men i respekt för det sociala avståndet. Går det bra finns det vissa förutsättningar för en höst med en gnutta framtidstro. Konflikterna på arbetsmarknaden lurar ändå runt hörnet och får Frankrike en andra våg av smittspridning kan läget bli riktigt besvärligt. Recessionen är garanterat redan ett faktum. Staten har också dragit på sig än större skulder genom sina generösa bidrag under våren. Krisen i Frankrike är långt ifrån över.

 

1 comment
 • Lena i Wales och Spanien

  Det finns mycket att kritisera om hur krisen skötts även i UK.
  En del befogat, annat svårbedömt.
  Inga lätta tider för någon.
  Hoppas du får en trevlig midsommar!
  Jag skriver lite om det på min blogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.